A magyar kormány deklarált célja, hogy az ipar GDP-hez való hozzájárulásának arányát 2020-ig 30 százalékra emelje, sőt Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy hazánkat Európa legiparosodottabb országává szeretnék tenni.

Első hallásra ez egy könnyű feladat, hiszen az ipari termelés lendületesen nőtt az elmúlt években és egyre-másra adták át az újabb üzemeket. A termelés és a hozzáadott érték azonban teljesen mást jelentenek. Lehet egy üzemnek hatalmas kibocsátása, ha közben összeszerelő-üzemként funkcionál és a felhasznált inputok összege felemészti a kibocsátási érték nagy részét. A KSH definíciója szerint ugyanis a kibocsátás az értékesítés nettó árbevétele korrigálva a saját termelésű készletek állományváltozásával, míg a hozzáadott érték a kibocsátás és a folyó termelőfelhasználás (termékek és szolgáltatások előállításához felhasznált inputok értékének) különbsége. A hozzáadott érték alakulását tehát egyfelől a kibocsátás dinamikája, másfelől az egységnyi kibocsátásra jutó hozzáadott érték változása befolyásolja érdemben - derül ki  az MNB 2015. márciusi inflációs jelentéséből.

Azt tudjuk, hogy az autóipar aránya az elmúlt időszakban nagymértékben emelkedett a teljes kibocsátáson belül, ennek hozzáadott érték tartalma azonban alacsonyabb a feldolgozóipar átlagánál, így előbbi növekedése csak jóval kisebb ütemben húzta magával az utóbbit.

Ez alapján nem igazán meglepő, hogy az elmúlt években érdemi elmozdulás a hozzáadott érték tekintetében nem mutatkozott, 22 százalék környékén stabilizálódott, sőt a válság előtti szinthez képest még csökkent is egy kicsit.

Idén azonban elindult valami

2015 első negyedévében az arány 23,55 százalék volt, 0,47 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A második negyedévben mért 22,94 százalék pedig 0,69 százalékpontos növekedést jelent.

Az év második felén nyilván még nagyon sok múlik, de ez alapján úgy tűnik, hogy az iparunk kimozdulhat az évek óta tartó stagnálásból.

Persze a fent említett célokhoz még sokat kell tenni, hiszen az éves 30 százalék még nagyon messze van, az Eurostat adatai szerint pedig 2014-ben hazánk az Európai Unió 6. legiparosodottabb országa volt a csehek, a románok, a szlovének, a németek és a szlovákok mögött.