Akár tíz százalékkal is nőhet a rezsiköltség országszerte

Budapesthez hasonlóan a vidéki nagyvárosok is 8-10 százalék körüli emelésekkel kalkulálnak jövőre a helyi közüzemi szolgáltatásaiknál, ami megnyomja az inflációt. Leginkább az energiaárak növekedését hárítják át a fogyasztókra.
Körtési Zsolt, Pintér András, 2008. november 19. szerda, 08:10
Fotó:

A vidéki nagyvárosok közül egyelőre csak Szegeden tűnik biztosnak a közüzemi díj jövő évi emelésének mértéke. Az önkormányzat ugyanis az elmúlt év végén - a kiszámíthatóság miatt - három évre előre meghatározta az áremeléseket. Ez alól egyetlen kivétel van, a távhődíj, amely a legnagyobb mértékben függ a gáz és a villamos energia árától. A ma is érvényes döntés értelmében a tarifák 4,8 és 10 százalék közötti mértékben emelkednek, míg a rákövetkező évben ennél kisebb, átlagosan 5 százalék körüli drágulással számolnak. Pécsett még nincs végleges döntés a jövő évi tarifaemelések mértékéről.

Tasnádi Péter polgármester úgy nyilatkozott, egyelőre nehéz tervezni, hiszen még az sem tudni, hogy a központi támogatások milyen hatással lesznek a város jövő évi költségvetésére. A városháza egyik, magát megnevezni nem kívánó tisztviselője annyit elárult, hogy csak a működési költségek emelkedése az inflációnál nagyobb mértékű, legalább tíz százalék körüli áremelést indokolna minden területen, az energiaigényes szolgáltatások pedig várhatóan ennél is nagyobb mértékben drágulnak.

Bár Kaposváron is elég nagy titok övezi az elkerülhetetlen jövő évi tarifaemeléseket, az már biztosnak látszik, hogy a közgyűlés elé 8,67 százalékos lakbéremelési javaslat kerül. Nagyjából ilyen mértékű áremelésre lehet számítani a többi szolgáltatás esetében is. Ennél nagyobb, több mint 14 százalékos lakbéremelésre lenne viszont szükség a költségek növekedése és a ráfordítások miatt.
A szombathelyi önkormányzatnál azt közölték, igyekeznek kordában tartani a közüzemi szolgáltatások árát, de az biztos, hogy - elsősorban az energiaárak emelkedése miatt - több területen az inflációt meghaladó díjemelésre lesz szükség. A cél az, hogy tíz százaléknál nagyobb mértékben egyetlen szolgáltatás ára se nőjön. A szolgáltatók viszont - szinte kivétel nélkül - ennél magasabb áremelést javasolnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK