Akár törvénnyel is védenék a hitelfelvevőket

A kormányfő értékelte az ország jelenlegi gazdasági helyzetét, továbbá beszélt a bankvezetőkkel folytatott egyeztetésről, valamint a 2010-es válságköltségvetésről is.
NAPI, 2009. július 30. csütörtök, 20:25
Fotó:

A miniszterelnök a Figyelő című hetilapnak adott interjúban a magyar bankrendszer helyzetét stabilnak és jól menedzseltnek ítélte, mely a válság ellenére is helyt állt és más országokkal ellentétben, Magyarországon nem kellett az adófizetők pénzét költeni rendszerük helyreállítására.

Bajnai véleménye szerint a kormány nem a bankok ellen, hanem az ügyfelek érdekében kíván fellépni. A kormányfő kiemelte továbbá azon kérését, melyet a bankvezetőkkel folytatott megbeszélésen vetett fel. Eszerint a bankoknak szeptemberig el kell fogadniuk egy úgynevezett magatartás-kódexet, melyet ha aláírnak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mint fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrizheti a működésüket.

Abban az esetben, ha a bankok nem hajlandóak elfogadni, illetve kellő számban aláírni a magatartás-kódexet, úgy a kormány kénytelen lesz törvény által szabályozni az érintett kérdéseket - tette hozzá Bajnai. Erre azonban minden bizonnyal nem lesz szükség, ugyanis a bankok készségesek és nyitottak az őket érintő változásokra.

A kormányfő továbbá értékelte az ország jelenlegi gazdasági helyzetét és jövőbeli kilátásait egyaránt. Hozzátette: a 2010- es évre javasolt "válságköltségvetés nem lesz fáklyásmenet" és a jövőbeli kormánynak is nehéz dolga lesz. Bajnai hozzátette, a jövő évi büdzsében 3,8 százalékos hiánycél szerepel majd. 

Ugyanakkor a miniszterelnök szerint már mutatkoznak az elmúlt időszak intézkedéseinek pozitív hatásai: stabilizálódik a gazdaság, a forint erősödik, sikeres volt az eurókötvény-kibocsátás és a nemzetközi piac bizalma is erősödik az országgal kapcsolatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK