Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Ez nem Csernobil, hanem egy jelenleg is működő kórház Magyarországon" - ez a felirat azon a képen, amelyet még szeptember elején tettek fel a Kútvölgyi kórházról a 9gag nevezetű amerikai viccoldalra. Már 16 400 pontot adtak arra, hogy vicces a kép, valamint közel 1400 kommentben foglalkoztak a botrányos állapotokkal.

Pedig csak annyi történt, hogy a Semmelweis Egyetem 2016-ban elnyert 4 és fél milliárd forintos támogatást kilenc épület, köztük a Kútvölgyi kórház energetikai korszerűsítésére. A felújítást vállaló kivitelező cég azonban levonult a terepről, és a kórház jelenleg másik vállalkozót keres. Amíg nem talál, addig marad a tégláig lecsupaszított dizájn.

Az általunk megkérdezettek közül látszólag különösebben senkit nem zavar, hogy egy romos épületbe jár be dolgozni vagy itt remél gyógyulást. "Tavaly hullott a vakolat. A főbejáraton nem lehetett bemenni, egy másik épületen keresztül kellett kerülni" - mondta lapunknak az egyik beteg. Most egy háló fogja fel a hulló vakolatot. A nyugdíjas nő amúgy örült neki, hogy a Kútvölgyibe került, mert itt "nagyon jók az orvosok". A János kórház pedig szerinte még rosszabb állapotban van, ahhoz képest a Kútvölgyinek legalább a belseje "rendben van". Pedig a hetedig emelet a plafontól a padlóig beázott. Így hiába a pazar a panoráma a budai hegyekre és a luxusvillákra az otthagyott építési állványok és építkezési törmelék elrontják az élményt.

Kiköltözik az ötödikről a luxus magánklinika

Az épületet járva nagyon könnyű megkülönböztetni, hogy a kórházon belül melyik rész tartozik az államhoz és hol kezdődik a magánegészségügy territóriuma. Míg az épület többi része még az 1970-es évekből maradt ránk, addig az ötödik emeleten egy magánklinika működik. Még egy ideig - a magánklinika ugyanis úgy döntött, decembertől kiköltözik az épületből.

"Elsődleges célunk, hogy pácienseink a legmagasabb fokú szakmai ellátásban részesüljenek, mindezt csodaszép, exkluzív környezetben biztosítjuk. Növekszünk, bővülünk és szépülünk: új helyünkön gyönyörű lakosztályokat alakítunk ki" - olvasható a Maternity magánklinika honlapján. Itt egy exkluzív szülési csomag másfél millió forintba kerül. Még fotóalbumot is kap a kismama az újszülöttről.

Az állami kórházi osztályok és a betegek azonban nem költöznek sehova. Még egy helyen találkoztunk modern berendezéssel, az étteremben, amit szintén egy privát cég üzemeltet. A menü 490 forint, de a chef ajánlata - kapros juhtúrós csirkemell - már 980 forint. Innen a kórház belső udvarára látni, ahol a kidobott vaságyak rohadnak már egy ideje.

"Szégyen! Ez egy roncs! Ha lehet, messziről elkerülöm ezt a kórházat, egy rokonomnak sem engedném, hogy idejárjon" - válaszolta kérdésünkre a Kútvölgyi kórház előtt megszólított nő. A kórházban sehol nem találtunk tájékoztatót arról, a betegek vajon mikortól reménykedhetnek abban, hogy sikerül leburkolni a falakat. Sok információhoz az intézmény weboldalán sem lehet jutni, bár egy 2015 novemberi vezetőségi közlemény megköszönte a betegek türelmét és megértését, amiért a folyosókon folyamatos betegellátás mellett cserélték le az ablakokat.

2019 végére talán elkészül

Jogi vita miatt állt le a felújítás, de nem lesz csúszás, a projekt fizikai befejezésének határideje 2018. február 28. - írta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt államtitkára egy tavaly márciusi, képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában. Legutóbb pedig szeptember 6-án válaszolt a Kútvölgyi kórház sorsát firtató ellenzéki kérdésre Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológia Minisztérium parlamenti államtitkára: a beruházáshoz szükséges uniós pénz rendelkezésre áll, ráadásul a kormány műemlékvédelmi okból plusz 1,5 milliárd forintot adott. A projekt az államtitkár szerint 2019 végére készülhet el.

"Az eredetileg tervezett véghatáridő csúszásának oka, hogy az egyetem nem rendelkezik kivitelezési szerződéssel, mert elegendő számú ajánlattevő hiányában több közbeszerzési eljárást is eredménytelennek kellett nyilvánítani" - válaszolta Cseresnyés Péter. Legutóbb márciusban nyilvánították eredménytelennek a Kútvölgyi Klinikai Tömb rendelő épületének energetikai korszerűsítésére kiírt nyílt közbeszerzést, miután csak egy ajánlat érkezett a szarvasi székhelyű Integrál Építő Zrt.-től. Az új közbeszerzés előkészítése pedig folyamatban van, a beruházás gördülékeny lefolytatásához Cseresznyés szerint minden feltétel adott. A Semmelweis Egyetemet is kérdeztük a kialakult helyzetről, de illetékesség hiánya miatt nem válaszoltak.

A képek forrása: Napi.hu/Szabó Dániel