Akikre büszkék vagyunk: negyven településen nincs munkanélküli

Magyarország mintegy 3200 települése közül 40 már olyan falu, ahol ismeretlen a munkanélküliség. Főleg az osztrák határ mellett könnyű munkát találni.
Vég Márton, 2018. szeptember 11. kedd, 16:26
Fotó: Pixabay

Öles léptekkel halad Magyarország a teljes foglalkoztatás felé, hiszen már 40 olyan település van az országban, ahol nincs munkanélküliség - derül ki a Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat statisztikáiból. Ez a szám 2016-ban 36 volt, míg 2013-ban 17 településen volt ismeretlen a munkanélküliség. Az osztrák határhoz közeli, Sopron környéki és mosoni települések a legszerencsésebbek, Győr-Moson-Sopron települései közül 13 falu is szerepel a listán. (A részletes összefoglalót itt találja.)

Zsira a Kisalföld délnyugati szélén, a Répce folyó mellett, Ausztria szomszédságában fekszik. A mintegy 850 lakosa közül 589-en munkaképes korban vannak és mindenkinek van is munkája. Ezzel Zsira a legnépesebb olyan település, ahol nincs munkanélküliség. "Nincs bejelentett munkanélkülink. Helyben nincs nagy foglalkoztató, de sokan járnak át alkalmi munkára Ausztriába, illetve Kőszegen, Bükön vagy Sopronban is sokan dolgoznak multiknál" - mondta a Napi.hu-nak Nagy Ferdinánd polgármester, aki főállásban Sopronban a Postán dolgozik egyszerű munkatársként. Szerinte sokan élnek minimálbér körüli összegből, de nincs szegénység a településen. "A közmunka programban sem tudunk részt venni, mert nincs munkanélküli. Ez nem tudom, hogy előny-e vagy hátrány" - mondta a polgármester.

A kormány célja továbbra is a teljes foglalkoztatás elérése. Varga Mihály pénzügyminiszer szerint a kormány elsősorban a nyugdíjasok és a gyermeket nevelő nők munkába állásának támogatásával és a részmunkaidő lehetőségeinek bővítésével javítaná a foglalkoztatást, amit a külföldről hazatérők is erősíthetnek. Az MSZP szerint egy év alatt 27 százalékkal nőtt a betöltetlen álláshelyek száma, közel 300 ezer munkavállaló hiányzik Magyarországról, és a helyzet csak rosszabb lesz mivel 1,5 millió magyar tervezi, hogy elhagyja az országot. "Annyi dolgozó pedig elég nekik, amennyi fideszes haverok cégeinél dolgozik, mert nekik csak azok a vállalkozások a fontosak" - írták közleményükben a szocialisták.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi3, 2018.09.12 07:59

@europeer:
Hiába no bukott balibb vesztesek magyarázkodhatnak

2010 3 700 000 foglakoztatott
2018 4 600 000 foglalkoztatott

Bukott baloldal már a közmunkás magyarázattal sem tud jönni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.09.11 17:00

A Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat megköszönte az osztrákoknak, hogy adtak munkát és emberi munkabért a magyaroknak?
A Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat megköszönte az osztrákoknak, hogy ezzel a statisztikai adattal dicsekedhet?
A Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat azzal nem büszkélkedik, hogy Borsodban, Szabolcsban, Békésben, Baranyában, mennyinek van munkája?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html