Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Öles léptekkel halad Magyarország a teljes foglalkoztatás felé, hiszen már 40 olyan település van az országban, ahol nincs munkanélküliség - derül ki a Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat statisztikáiból. Ez a szám 2016-ban 36 volt, míg 2013-ban 17 településen volt ismeretlen a munkanélküliség. Az osztrák határhoz közeli, Sopron környéki és mosoni települések a legszerencsésebbek, Győr-Moson-Sopron települései közül 13 falu is szerepel a listán. (A részletes összefoglalót itt találja.)

Zsira a Kisalföld délnyugati szélén, a Répce folyó mellett, Ausztria szomszédságában fekszik. A mintegy 850 lakosa közül 589-en munkaképes korban vannak és mindenkinek van is munkája. Ezzel Zsira a legnépesebb olyan település, ahol nincs munkanélküliség. "Nincs bejelentett munkanélkülink. Helyben nincs nagy foglalkoztató, de sokan járnak át alkalmi munkára Ausztriába, illetve Kőszegen, Bükön vagy Sopronban is sokan dolgoznak multiknál" - mondta a Napi.hu-nak Nagy Ferdinánd polgármester, aki főállásban Sopronban a Postán dolgozik egyszerű munkatársként. Szerinte sokan élnek minimálbér körüli összegből, de nincs szegénység a településen. "A közmunka programban sem tudunk részt venni, mert nincs munkanélküli. Ez nem tudom, hogy előny-e vagy hátrány" - mondta a polgármester.

A kormány célja továbbra is a teljes foglalkoztatás elérése. Varga Mihály pénzügyminiszer szerint a kormány elsősorban a nyugdíjasok és a gyermeket nevelő nők munkába állásának támogatásával és a részmunkaidő lehetőségeinek bővítésével javítaná a foglalkoztatást, amit a külföldről hazatérők is erősíthetnek. Az MSZP szerint egy év alatt 27 százalékkal nőtt a betöltetlen álláshelyek száma, közel 300 ezer munkavállaló hiányzik Magyarországról, és a helyzet csak rosszabb lesz mivel 1,5 millió magyar tervezi, hogy elhagyja az országot. "Annyi dolgozó pedig elég nekik, amennyi fideszes haverok cégeinél dolgozik, mert nekik csak azok a vállalkozások a fontosak" - írták közleményükben a szocialisták.

A kép forrása: Pixabay.