A letelepedési kötvényprogram egy válságos időszakot követően segítette Magyarország finanszírozását. A program elősegítette a 2010 előtt felvett magas kamatozású IMF-hitel visszafizetését, melynek kamata a 2013. májusi törlesztéskor a 4 százalékot is meghaladta, szemben a letelepedési magyar államkötvény akkori éves 2,53 százalékos éves kamatával.

A magyar állam 2013 és 2017 között összesen 1,84 milliárd euró névértékben kibocsátott ki ötéves letelepedési magyar államkötvényt. A program elindításakor megállapított kedvező kamatfeltételeknek köszönhetően számottevően csökkentek az államadósság kamatkiadásai - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt., miután napvilágot látott a Transparency International Magyarország (TIM) és a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest (KFIB) átfogó kutatása, amely szerint letelepedési államkötvények kibocsátása miatt összesen mintegy 21 milliárd forintot bukott Magyarország.

Az ÁKK szerint az államadósság finanszírozási helyzete az elmúlt években jelentősen javult. A makrogazdasági folyamatok és az állam finanszírozási helyzetének intenzív javulása tette lehetővé 2017-ben a letelepedési kötvények értékesítésének felfüggesztését.

A lakosság részére ma is elérhető hároméves Prémium euró magyar állampapír (korábban Prémium euró magyar államkötvény) kamata jelenleg 2,9 százalék, és 2013 óta végig magasabb kamatozású volt, mint a letelepedési államkötvény hozama.

A letelepedési magyar államkötvény konstrukció 2013-ban 1,62, 2014-ben 0,76, 2015-ben 0,2, 2016-ban és 2017-ben 0,4 százalékponttal volt olcsóbb finanszírozási eszköz az adósságkezelő számára, mint az azonos kibocsátású és lejáratú Prémium euró magyar állampapír, amely költségelőny egészen a lejárati időpontig minden évben megtakarítást jelentett az adósságfinanszírozásban. Mindezeken felül a letelepedési államkötvény forgalmazásához kapcsolódóan az állam nem fizetett jutalékot a forgalmazóknak (ezzel szemben a Prémium euró magyar állampapír esetében a jutalék szintje 1 százalék), amely szintén kedvezőbbé tette a Letelepedési magyar államkötvényt, mint adósságfinanszírozási eszközt az állam számára.

A kedvezőbb feltételeknek köszönhetően 2013 és 2017 között több mint 9,6 millió eurót (mintegy 3 milliárd forintot) takarított meg az állam azzal, hogy a Prémium euró magyar állampapír helyett Letelepedési magyar államkötvényt bocsátott ki - számolta ki az ÁKK.