Nem hagy fel az éhség a lakossági állampapírok iránt

A harmadik negyedévében folytatódott a lakossági állampapírok állományának erőteljes bővülése és futamidejének növekedése. A csaknem 725 milliárd forintos negyedéves és az összességében közel 1277 milliárd forintos idei növekedéssel a teljes lakossági állomány elérte a 8792 milliárd forintot.
Rácz Gergő, 2019. október 18. péntek, 14:09
Fotó: Getty Images

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) harmadik negyedéves adatai szerint a Magyar Állampapír Pluszból összesen 1241,3 milliárd forint értékben fogyott az ötéves futamidejű, átlagosan évi 4,95 százalékos hozamot biztosító állampapírból. A MÁP Plusz mellett a nyomtatott kincstári takarékjegyek és a babakötvény tudott negyedéves és havi szinten is növekedést mutatni.

Az ÁKK június 1-jén átalakította a lakossági portfoliót, és négy termék forgalmazását megszűntette. A változtatás óta nem forgalmazott állampapírok a fokozatos visszaváltás, a lejáratok és a banki állományokból történt visszavásárlások miatt csökkennek.

A vizsgált negyedéves időszakban is élt az ÁKK a forgalmazói szerződések adta jogával, és összességében 272 milliárd forint értékben vásárolt vissza a bankok úgynevezett saját számlán tartott lakossági állampapírjaiból. Ezek a banki állományok a forgalmazók visszavásárlási kötelezettsége miatt halmozódnak fel.

Az állampapír tulajdonosok a lejárati idő előtt eladhatják állampapírjaikat, melyeket a forgalmazók - szerződés szerint - kötelesek megvenni. Többek között ezek a tranzakciók is hozzájárultak az 1MÁP és a PMÁP állományának  csökkenéséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK