BUX
39138

ÁKK: Változott a finanszírozási terv

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) változatlan, a GDP 3,8 százalékának megfelelő államháztartási hiánycél mellett módosította az erre az évre szóló finanszírozási tervet, amelynek következtében az eredeti tervben szereplő 568 milliárd forintra rúgó nettó kibocsátást 429 milliárd forintra csökkentette.

MTI-Eco, 2010. augusztus 6. péntek, 19:04

Az ÁKK honlapján megjelent új finanszírozási terv szerint a mintegy 25 százalékos mérséklés úgy áll össze, hogy az ÁKK az új terv alapján az idei évre mintegy 6246 milliárd forint bruttó kibocsátást célzott meg, míg a bruttó törlesztés várhatóan mintegy 5818 milliárd forint körül alakul.

Az ÁKK finanszírozási terve az ez évi államháztartási hiány és az államadósság lejáró részének finanszírozását szolgálja.

Eredetileg az ÁKK 2010-re 6262 milliárd forint bruttó kibocsátást irányzott elő, 5694 milliárd forint bruttó törlesztéssel párhuzamosan.

Januárban már 2 milliárd dollár értékben kötvénykibocsátást hajtottak végre, és a kibocsátási tervet a belföldi megtakarításokhoz szabott állampapír kibocsátási terv alapján, a megnövelt nettó kötvényértékesítési terv szerint állították össze.

Az idei devizafinanszírozás úgy változott, hogy az eredeti tervben még 37 milliárd forint összegű nettó devizafinanszírozás szerepelt, 403 milliárd forint bruttó kibocsátás és 366 milliárd forint bruttó törlesztés eredőjeként, a módosított terv ez évre 27 milliárd forint nettó kibocsátást tartalmaz, 387 milliárd forint bruttó deviza kibocsátás és 360 milliárd forint bruttó törlesztés különbözeteként.

Az IMF/EU hitelcsomagból ez évi finanszírozásra 1,4 milliárd eurót szánnak.

A bruttó forint állampapír értékesítés és forint hitelek összesített állománya összegében a módosított terv szerint nem változott, de szerkezetében átalakult.

Az eredeti terv 5859 milliárd forintot szabott meg az együttes állományra, amiből a kincstárjegyek 4208 milliárd forintot tettek ki, az államkötvények összegét 1436 milliárd forintra tervezték, míg az állam forintban felvett hiteleire 215 milliárd forintot irányoztak elő. (A hiteleket a magyar állam az Európai Beruházási Banktól veszi fel, a hitelek nagyobb részét az idei második félévben hívják le.)

A módosított finanszírozási terv alapján a forint hitelek és a forintban piacra szánt állampapírok bruttó összege változatlanul 5859 milliárd forint, de ebből nőtt az államkötvények összege. Az új terv alapján a forint államkötvények állománya várhatóan 1669 milliárd forint lesz, míg a kincstárjegyek tervezett állományát 227 milliárd forinttal kisebbre szabták, összegük várhatóan 3981 milliárd forint lesz, és a forint hitelek összege is csökken 6 milliárd forinttal.

Az ez év júniusi végi tényadatok szerint 925 milliárd forintra rúgott az értékesített állampapírok összege, az eladott kincstárjegyek 1834 milliárd forintot tettek ki, és a felvett hitelek 47 milliárd forintot értek el, így a teljes összeg mintegy 2805 milliárd forintot ért el.