Alacsonyabb fizetést kaphat 70 ezer ember - figyelmeztet az NGM

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján 70 ezerre tehető azoknak a száma, akik az év elején késve adják le az adókedvezmények igénybe vételéhez szükséges nyilatkozatokat - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Szász Péter, 2018. január 10. szerda, 09:13
Fotó: Napi.hu

A magánszemélyeknek az a legkedvezőbb, ha már januárban nyilatkoznak munkáltatójuknál az általuk igénybe vehető adókedvezményekről. Ha például a szülő a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidőt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak a februárra tudja majd figyelembe venni, és így a családi kedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik.

Az adókedvezmény összege természetesen nem veszik el, de az összeg legkorábban jövőre az szja-bevallásban kérhető vissza, amelyhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, azt ki kell egészíteni.

A családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forintot, a kétgyerekes családoknak 35 ezer forintot, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent. Az első házasokat a kormány a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül havi ötezer forinttal támogatja. Idén már havi 6,9 ezer forintos személyi adókedvezmény jár, például a laktóz- vagy gluténérzékenyeknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK