Alacsonyabb inflációs pályát várnak az elemzők

A Napi által megkérdezett elemzők szerint augusztusban még éreztetheti hatását az áfa-emelés a fogyasztói árakban, azonban összességében egy alacsonyabb index kialakulása látszik valószínűbbnek a mostani adatok alapján.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 11. kedd, 11:12
Fotó:

A Napi által megkérdezett elemzők egyetértettek abban, hogy a várakozásoknál jelentősen alacsonyabb inflációs adat jelentős részben annak a következménye, hogy a kereskedők a vártnál kevésbé hárították át az 5 százalékos áfa-emelést a fogyasztókra.

Az MNB és a piac korábban arra számított, hogy az áthárítás 80-90 százalékos lesz, a mostani adatokból viszont az látszik, hogy az 50 százalékot is alig éri el - mondta lapunknak Bebesy Dániel a Budapest Alapkezelő portfóliókezelője.

Kondráth Zsolt, az MKB makroelemzője szerint az eltérés fele részben adódott az élelmiszerárak nem várt mértékű visszaesésből, illetve az áfa-emelés kisebb mértékű áthárításából. Az sem kizárt, hogy a jelenlegi helyzetben másképp zajlik le az áfa-áthárítás.

Korábban azt láttuk, hogy az első hónapban lezajlik az áthárítás legnagyobb része, most azonban előfordulhat, hogy augusztusban is tapasztalunk némi árnövelő hatást. A kéthavi növekedés azonban valószínűleg együttesen is kisebb lesz a júliusi várakozásoknál - tette hozzá Kondráth.

Hasonlóan látja Bebesy Dániel is, véleménye szerint az esetleges augusztusi áfa-hatás nem okoz majd akkora sokkot, mint amekkorát a várt 80-90 százalékos átterhelés tett volna.

Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője szerint a visszaeső belső fogyasztás, az élelmiszerárak alakulása és a stabilizálódó forintárfolyam következtében a korábban vártnál alacsonyabb rátára számíthatunk idén, azonban az üzemanyagárak és az elhúzódó áfa-hatás hatásaként 6 százalék körüli index alakulhat ki az év végére.

Ami még nagy bizonytalanságot jelent, hogy lesz-e gázár-csökkentés az idén, ha ez kiderül, akkor lehet majd a mostaninál nagyobb biztonsággal lehet megbecsülni az év végére várható inflációs értéket - tette hozzá Bebesy.

HOZZÁSZÓLÁSOK