Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lapunkhoz eljuttatott felhívásuk szerint a ReSzaSz elkötelezett partnere lenne a mindenkori kormánynak egy olyan egészségügyi átalakításban, amelynek eredményeként egy élhető, fenntartható egészségügyben, méltóságban gyógyulhatunk, gyógyíthatunk, és nem nekünk lesz a legnagyobb esélyünk daganatos megbetegedésekben meghalni Európában, vagy épp nem lesz háromszor akkora esélyünk arra, hogy érrendszeri betegségeink kapcsán lábunk amputálása mellett döntsenek.

A magyar egészségügy napról napra romló állapotának minden területét felsorolva kiemelik:

Magyarország kifejezetten rosszul teljesít fontos egészségügyi mutatókban, aminek legfőbb oka az évtizedek óta fennálló forráshiány.

600 milliárd hiányzik

Mint írják, Magyarország nemcsak az Európai Unió, hanem még a visegrádi négyek átlagához képest is igen keveset fordít GDP arányosan az államilag finanszírozott egészségügyre: a V4-eknél a GDP 2-3 százalékával költünk kevesebbet, a magyar egészségügyi ellátórendszerből éves szinten legalább 600 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy a jelen helyzeten érdemben javítani lehessen. Ez nagyjából megfelel a GDP arányos finanszírozásbeli különbségnek.

Ez az összeg már elég lenne ahhoz, hogy jelentős, átfogó fejlődésnek induljon a rendszer mind szervezeti szinten, mind a bérfelzárkóztatások terén. Az egészségügy helyreállítása egyre sürgetőbb, ezért a ReSzaSz március 1-jével  Emberi konzultációt, s ennek keretében lakossági aláírásgyűjtő akciót kezdeményez.

Az aláírásokat ehhez a mondathoz kérik:

"Egyetértek azzal, hogy a minőségi betegellátás, a betegbiztonság kialakítása, és a korrupció nélküli egészségügy megteremtése érdekében a mindenkori magyar kormány Nemzeti ügyként kezelje az egészségügyet, és ennek részeként az egészségügyre fordított közkiadásokat a bruttó hazai termék (GDP) minimum 2 százalékával emelje 3 éven belül."