Aláírták az EGT és Norvég Alapokról szóló együttműködési megállapodásokat

Norvégia, Izland és Liechtenstein közel húsz éve működnek együtt Magyarországgal a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében. Az EGT és a Norvég Alapot biztosító donor országok képviselői december 21-én írták alá a magyar féllel a mintegy 214 millió euró (nagyjából 75 milliárd forint) felhasználását lehetővé tevő megállapodásokat - tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel hétfőn.
Szepesi Anita, 2020. december 21. hétfő, 15:01
Fotó: Stocksnap

Magyarország már a harmadik időszakban részesül e forrásból a támogató államok uniós piacon való eredményesebb részvételéért cserébe. A megállapodások aláírásával a mintegy 11 milliárd forint értékű nemzeti hozzájárulást is beleértve összesen több mint 86 milliárd forintnyi fejlesztési forrás igénybevételére nyílik lehetőség - közölték.

A tájékoztatás szerint a korábbi finanszírozási időszakokban megkezdett közös munka folytatása a társadalmi és gazdasági gyarapodást támogató további fejlesztések megvalósítását teheti lehetővé Magyarországon. A Magyarországnak járó források felhasználásában változatlanul hangsúlyos elemként jelennek meg az energia és az éghajlatváltozás terén tett erőfeszítések. Kiemelt fontosságú az üzletfejlesztés és innováció támogatása, különös tekintettel a zöld innovációra.

Átfogó célkitűzés a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportok, ezen belül a roma közösségek életkörülményeinek javítása.

A megállapodások a felek szerint minden érintett megelégedésére alapozzák meg a hosszú távú együttműködés eredményes folytatását - írta a szaktárca.

HOZZÁSZÓLÁSOK