A nemzetgazdasági miniszter szerint a szerződés megkötésével biztosítható, hogy a projekt a tervezett ütemben és a meghatározott tartalommal valósuljon meg. A tesztpályával olyan nagyberuházást indított el a kormány, amellyel Magyarország a járműgyártás terén meglévő igen jó pozícióját kívánja erősíteni, egyben segít megőrizni a hazai kutatás-fejlesztés elmúlt évtizedekben elért, nemzetközi szinten elismert eredményeit is.

A tesztpálya tervezéséről szóló megállapodást a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt álló Autóipari Próbapálya Zala Kft. képviselője a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. írta alá a Horiba Mira Ltd. konzorciumával. A miniszter elmondta: a szerződés megkötésével a projekt a tervezett ütemben és a meghatározott tartalommal valósul majd meg. Kiemelte: a tesztpályával olyan nagyberuházást indított el a kormány, amellyel Magyarországnak a járműgyártás területén meglévő jó pozícióját tovább kívánja erősíteni, egyben hozzájárul a kutatás-fejlesztés elmúlt évtizedekben elért eredményeinek megőrzéséhez, erősítéséhez.

A nettó 473 millió forint értékű szerződés a tesztpálya azon elemeinek megtervezéséről szól, amelyek lehetővé teszik, hogy a hagyományos járművekkel kapcsolatos tesztek mellett az önvezető és az elektromos járművek vizsgálatait is el lehessen itt végezni. Az I. fázisban még 2017-ben megépül az első járműdinamikai tesztelem, létrejön az autonóm járművek tesztelésére alkalmas specifikus rész első üteme, a kiszolgáló épületek és a kapcsolódó belső infrastruktúra, majd elindul az úgynevezett kezelhetőségi pálya és a féktesztekre alkalmas modul kivitelezése is - hívta fel a figyelmet Varga.