Aláírták - épülhet Paks II.

Rendkívüli jelentőségű szerződéseket írtak alá a paksi atomerőmű bővítéséről - jelentette be Aszódi Attila kormánybiztos. A három orosz szerződés szinte mindent lefed: a tervezést és megvalósítást, az üzemeltetést és az üzemanyag-ellátást. A két új blokk 12,5 milliárd euróért épül.
Inforádió, MTI, 2014. december 9. kedd, 12:11
Fotó: Napi.hu

Rendkívüli jelentőségű szerződéseket írtak alá intenzív, öt hónapos tárgyalásokat követően kedden reggel a paksi erőmű bővítéséről - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a keddi budapesti kormányszóvivői tájékoztatón. Ismertetése szerint három szerződésről van szó, az első úgynevezett EPC-szerződés az erőmű tervezésének részleteit tisztázza, a következő 12 év feladatait rögzíti. A második üzemeltetési-karbantartási szerződés, a harmadik üzemanyag szerződés.

A finanszírozáshoz 10 milliárd euróval járul hozzá az orosz fél, a magyar kormány része 2,5 milliárd euró. A kormánybiztos kifejtette, hogy a 12,5 milliárd eurós összeg kellő tartalékot tartalmaz, így abból valóban felépülhet a két új blokk.

Arra a kérdésre pedig, hogy nem jár-e úgy az atomerőmű építése, mint a Déli Áramlat gázvezeték - vagyis hogy eláll tőle az orosz fél - a kormánybiztos azt válaszolta, hogy többször rákérdeztek és a szükséges összeg rendelkezésre áll. Ezen túlmenően is számos biztosítékot építettek be a szerződésbe.

2018-ban indul az építés

A kettő, egyenként 1200 megawatt teljesítményű blokk 3. generációs nyomott vizes reaktorokat tartalmaz. Jelenleg a világon épülő atomerőművek 80 százaléka ilyen és ez a technológia határozza meg az atomenergetikát 60-80 évre - ismertette a technikai részleteket Aszódi Attila.

A most aláírt megállapodások alapján januártól elkezdődhet az orosz tervek magyar adaptációja. Az építés 2018-ban indulhat, majd az első blokk 2025-ben, a második pedig egy évvel később indulhat. Az első fűtőanyag töltet költsége része a beruházásnak.

A szerződések szerint a reaktor-szigetet az orosz fél készíti, de a beruházás értékének 40 százalékát külső cégek végzik. Ezek részvételére az uniós közbeszerzési szabályokat alkalmazzák.

Mit reagál az EU?

Arra a kérdésre, hogy a finanszírozási konstrukció nem minősül-e tiltott állami támogatásnak, Aszódi Attila nemmel válaszolt. Mint az EU-ban minden hasonló méretű beruházást ezt is be kellett jelenteni az Európai Bizottságnak. Hivatalos válasz azonban onnan még nem érkezett - tette hozzá a kormánybiztos. A fizetési megállapodást pedig még annak megkötése előtt bemutatta Magyarország a bizottságnak. Az üzemanyag ellátásról pedig - szintén kötelező uniós előírás miatt - az Európai Ellátási Ügynökséggel egyeztettek - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

paramparam, 2014.12.10 22:06

@Rattler: Már kész a 40% hatásfokú napelem cella. Pár év múlva még jobb hatásfokú napelemek lesznek, aztán még jobbak. A szovjetek pedig beledöglenek az olajipar halálába, mert nem volt annyi eszük, hogy a jövőbe fektessenek. Így feldughatod magadnak a szovjet atomot.
Előbb érnek az amerikákok a Marsra, mint a szovjetek a Hold közelébe.
De még a kínaiak is megelőzik őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2014.12.10 08:24

Még szerencse, hogy rengeteg lobbi van(az atomtól-....) Elnézést kérek, hogy szerény rálátással hozzá merek szólni! Csillogó szemmel álmélkodok milyen iszonyú munkabírású talentumok vannak akik otthon több százezer oldalas elemzést készítettek a témában (bár csak jelenlegi vagy vélt adatokat lehet betáplálni)!
Az igazság talán ahhoz közelít, hogy halvány gőzünk sincs, de valamit tenni kell.... azzal meg ,hogy az szocialista kormány elvérzett a haza szolgálatában ez kormány meg csak lop, az meg egy nagy faszság ( már bocs)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.12.10 08:09

@htszht:

>Addigra ki tudja mennyire nő meg az áramfogyasztási igényünk...ki tudja? senki. Még Orbán Viktor sem.<


miert? orban maga az univerzum, hogy ezt tudnia kena?
o lehet, hogy ezt gondolja magarol, mert a szakmeberekhez megcsak oda sem kopot ez ugyben, sot, egy ilyen beruhazasrol sem keszult hatastanulmany sem
semmi, de semmi

neked ez így rendben van?
rendben van az, hogy ekkora penzt el akarnak kolteni a mienkbol, de az hagyjan, nem anyira a mienkbol, hanem ratoljak a jovo generaciojara, dogoljon bele az...ezek csak szetlopjak majd, amit lehet a nagy terv szerint..gyerekeink, unokaink penztarcaja mar most be van szabalyozva...es megcsak a faradtsagot sem vettek, hogy a szakmeberekkel megvitassak, konferenciakat hívjanak ossze, vitatkozzanak..szamoljanak..es legfokeppen raertek volna...megvarhattak volna, hogy valoban lesz-e technologiai robbanas addig az alternatív energiak teruletende nem
ugy ment el orban alaírni anno ezt a szerzodest, mint mas pisilni..kb annyira felkeszulten
es mellesleg ezzel meghatarozva a kovetkezo 50-60 evet, odalancolnak minket az ororszokhoz
mi fizessunk, de amugy nekunk kuss..meg titkosítunk mindent, mi kozunk is nekunk (a megrendeloknek) ehhez??

na ez olyan igazi NER-es
de szerintem ehhez nincs joguk, nem tartom legitimnek az egeszet
(vegul is nem felkilo kenyerert ugrottak ki moszkvaba)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rattler, 2014.12.10 07:37

Az atomé és az oroszoké a jövő, a napelemekkel meg a szélgenerátorokkal kitörölhetitek a seggeteket.
Az olajkorszak véget ér, az USA elbukik.
A következő generációs energiahordozó a Hidrogén3 lesz - de azt is az oroszok fogják bányászkodni a Holdon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2014.12.09 17:26

@htszht: Azért majd amikor felébredsz, a nedvességtől valószínűleg rájössz, hogy a bilibe lógott a kezed, mert ha az evolúciót nézzük, akkor van annyi esze és lehetősége az embernek, hogy majd hülye lesz megvenni a drága paksi áramot, inkább vesz magának 10-20-30 nm napelemet, meg pár darab napkollektort, és majd azzal fűt, világít, vagy "tankolja" az elektromos autóját!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html