A parlament már kedden elfogadhatja azt a törvényjavaslatot, amelynek segítségével a kormány átszabhatja az óriásplakátok piacát - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. A települések védelméről szóló javaslat a kormány kezébe adná annak meghatározását, milyen reklámok helyezhetők el közterületeken.

A kormány szabhatná meg a hirdetések méretét és formai követelményeit még akkor is, ha azok magánterületen vannak, de közterületről láthatók. Azt azonban csak egy homályos szöveg írja körül, milyen elvek alapján alakítják ki ezeket az elvárásokat. Lényegében a települések arculatához illőnek kell lenniük a reklámoknak. Az önkormányzatukat ennek megfelelően felül kellene vizsgálniuk reklámszerződéseiket.

A kormányrendelet jelölné ki azt a hatóságot, amely kiszabná a bírságokat a jogellenes kihelyezett plakátokkal kapcsolatban. Ezek összege 150 ezer forinttól hárommillióig terjedhet. Korábbi hírekből kiderült, hogy az önkormányzatok adót is kivethetnének is a területükön kihelyezett hirdetések után.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy véli, hogy kevés település él majd az adókivetés lehetőségével. Ráadásul az óriásplakátok többsége az utak mellett van, amelyek állami tulajdonban vannak. Neki egyre inkább úgy tűnik, hogy a reklámpiac állami monopóliummá válik.