Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország vállalja, hogy 2015-re százezer munkanélküli romát terel vissza a munkaerőpiacra; az átfogó oktatási reform révén húszezer cigány fiatal szerezhet szakmát, tízezer roma diák érettségizhet le és ötezer tehetséges roma gyermek esélye nőhet meg arra, hogy feljebb lépjen az oktatási rendszerben - írta a Bruxinfo. A tervet Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke ismertette kedden az Európa Tanács brüsszeli épületében.

A testület által kidolgozott EU-keretstratégia arra is kéri a tagországokat, hogy a szegénység, az oktatás és az egészségügy mellett a romák lakhatási feltételeinek javítása érdekében is szabjanak meg konkrét intézkedéseket. Farkas hangsúlyozta, komplexen szeretnék kezelni a problémát, vagyis egyszerre szeretnék javítani a romák különböző jellegű problémáit. Ennek megfelelően saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, és ha látjuk, hogy elkezdett termelni, és képes fenntartani a lakást - mondta Farkas.

Elsősorban nem közmunkát adnának a cigányoknak, "szeretnénk, ha mindenütt dolgozhatnának cigányok, ahol képesek felelősséget vállalni, és megállni a helyüket" - mondta az elnök.

A magyar romaintegrációs stratégia után elvileg lehetővé válik 2015-re 50 ezer roma felnőtt szakképzése, 80 ezer cigány felnőtt alapkészségeinek fejlesztése, és a cigányság egészségi állapotának javítása érdekében 150 ezer roma állampolgár megelőző egészségügyi szűrővizsgálata lehet kötelező. A számszerű vállalások teljesítését az Európai Bizottságnak kell majd figyelemmel kísérnie egy később kidolgozandó monitoring rendszerrel.