Alapjogot tipor a Fidesz törvénymódosítása (MTE)

Az MTE károsnak tartja a közérdekű adatközlésről szóló törvény módosítását. A szervezet közleményében utal az alaptörvényre, amely rögzíti: mindenkinek joga a közérdekű adatok megismerése és terjesztése.
MTI, 2013. április 30. kedd, 23:20
Fotó: Napi.hu

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elhibázottnak tartja az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását - a szervezet az erről szóló közleményét kedden, a változtatás elfogadása után juttatta el az MTI-hez. A szervezet szerint a módosítás szükségtelenül korlátozza mind a közvetlenül, mind a sajtón keresztüli tájékozódás lehetőségét. Azt javasolják Áder János köztársasági elnöknek, valamint Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel akadályozzák meg a jogszabály hatálybalépését.

A parlament kedden elfogadta azt a fideszes törvénymódosítást, amely törvényessé tesz minden közérdekű adatigénylés visszautasítását, ha az túl nagy munkával járna. A két nap alatt elfogadott jogszabály a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik, így a trafikpályázatokra is.

A magyar internetes médiumok önszabályozó és érdekvédelmi szervezete felhívja a figyelmet, hogy a polgárok közügyekben való részvételének egyik legfontosabb eszköze a közérdekű információk megismerésének és nyilvános megvitatásának lehetősége. A média társadalmi szerepének meghatározó jelentőségű eleme, hogy ezeket az információkat közérthető formában felhasználói elé tárja. A szervezet utalt az alaptörvényre, amely rögzíti: mindenkinek joga a közérdekű adatok megismerése és terjesztése.

A közpénről döntő szerveknek alapvető kötelessége az adatközlés

A MTE szerint a közérdekű információk megismerésére vonatkozó igények - függetlenül a céljuktól és mennyiségüktől - fogalmilag nem lehetnek "visszaélésszerűek", ahogyan a módosítás indoklása vélelmezi, hiszen minden ilyen információ a polgárok közösségének elidegeníthetetlen tulajdona.

Az MTE tévesnek tartja azt a beállítást, amely szerint a polgároktól vagy a sajtótól érkező adatigénylések ellehetetleníthetnék az adatgazda szervek tevékenységét, már csak azért is, mert az a szerv, amely a polgároktól érkező kérdésekre nem tud válaszolni, az Állami Számvevőszék adatigényeit sem fogja tudni kielégíteni.

A közpénzek felhasználásáról döntő, a döntéseket végrehajtó szervezetek alapvető kötelessége, hogy az adatigénylések kiszolgálására felkészüljenek - olvasható a MTE közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kukoricajancsi, 2013.05.01 09:11

@kukoricajancsi: Röviden: a jó büdös kurva anyjukat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoricajancsi, 2013.05.01 09:09

A törvény célja eredetileg az volt, hogy legyen minden átlátható, mindenki számára hozzáférhető, és ez valamennyire visszafogja a túlkapásokat, és a korrupciót, hiszen senki sem akar botrányokat. Hasonló dolog működik Svédországban, vagy a bezzeg Szlovákiában is. Persze magyar oldalon ez a törvény sem volt tökéletesen megalkotva, nem volt meghatározva a közzététel helye - bárhova el lehetett dugni - valamint, ha valaki 'véletlenül' nem tette eleget a kötelezettségeinek, és elfelejtette megosztani, hogy mi mennyibe is kerül, akkor az nem járt semmilyen szankcióval. Így maradt a bíróságra való rohangászás, de ez megvolt mind a két kormánynál.

2008(?)-ban az MSZP-SZDSZ kormány rendbe akarta tenni a pártfinanszírozást, a közbeszerzéseket, és a hasonló dolgokat, de aztán a javaslat megbukott. Nem igazán emlékszek a részletekre.

A dolog akkor lenne igazi, ha lenne egy központi internetes portál, ahova feltöltenék az összes ilyen adatot, és bármikor, bárki belelapozhatna. Ha pedig a feltöltés elmaradna, vagy meghamisítanák, annak igenis legyenek törvény által előírt következményei. Egy digitalizált világban filléres dolgokról beszélünk.

A Haza és haladás anno pedzegette ezt, de a sajtó nem kapta fel, és az emberek többségének nem lépte át az ingerküszöbét. Évente épülhetne jóval több dolog, vagy minden töredékébe kerülhetne.

A probléma persze nem most kezdődött, egyes számítások szerint az utóbbi 20 évben sikerült 1 GDP-nek megfelelő összeget elmutyizni. Persze elméletileg lehetséges, hogy a Fidesznek elegendő az az erkölcsi tartás, hogy felülemelkedjen ezeken a problémákon, de mi garantálja azt, hogy egy kormányváltás esetén a másik oldal ne lopjon? Persze gyakorlatilag a Fidesz sokkal kevésbé erkölcsös, az idióta, korrupt kormánypártiak pedig ész nélkül nyomkodja az igent - tisztelet a kivételnek.

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy akkor most létre lehet hozni egy külön bizottságot milliós fizetésekkel, akik majd nagy bőszen húzogatják ki az oda nem illő sorokat. Olcsóbb lett volna megvenni egy-két szervert, meg alkalmazni mellé néhány informatikust.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2013.05.01 08:58

Majd alapjogot is módosítanak.2/3-al nem akadály.Kellő akarattal,mindent legalizálni lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.05.01 08:29

@smithron: személy szerint ostoba húzásnak tartom ezt az elvtársaktól, mert túl sok érdeket sértettek nagyon kevesek megjutalmazása árán, de azért ne felejtsük a "csúnya" részét... a nem publikus pályázati elbírálás, a haszonkulcs emelés pályázat kihirdetése után, a közérdekű adatok törvényi eltitkolása közvetlenül utána...

nagyon kell szeretni viktorka elvtársat, ahhoz, hogy ehhez még jó képet is tudjál vágni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2013.05.01 07:48

@Kotkodus: Akkor inkább örülni kell neki és támogatni, hiszen így a Fidesz a saját sírját ássa, ami jó. Nem?
Még ha a tejet, kenyeret, alapélelmiszert nyúlták volna le, érteném a háborgást. Dohányozni viszont nem kell.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html