Alaposan átalakulhat az iskolák finanszírozása

Az oktatási intézmények kiadásainak 90 százalékát jelenleg a dolgozói bérek jelentik, ezt a tételt az elképzelések szerint kizárólag a központi költségvetésnek kell biztosítania és garanciát vállalni rá - mondta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára kedden Püspökladányban.
NAPI, 2010. augusztus 24. kedd, 16:16
Fotó:

A politikus az egyik városi középiskola tanévnyitóján kifejtette: jelenleg 50-50 százalékban finanszírozza a közoktatási intézményeket az állam és a területileg illetékes önkormányzat.

Az elképzelések szerint az önkormányzatoknak legfeljebb a működési költségek 10-15 százalékát kellene a jövőben finanszírozniuk - idézte az államtitkárt az MTI.

Hoffmann Rózsa közlése szerint a jövőben pedagógusi életpálya-modellt állítanak fel, átalakítják a nemzeti alaptantervet és szakmai ellenőrző-támogató rendszert hoznak létre a pedagógusoknak.

A pedagógusokat érintő változásokról kifejtette: legfőbb céljuk, hogy egy éven belül már érezhető változások álljanak be a munkakörülményeikben.

A pedagógusok átlagfizetése - mint mondta - jelenleg a diplomás átlagkeresetnek, a körülbelül 300 ezer forintnak a fele. Ezen a gazdasági helyzet javulásával kívánnak javítani.

Hoffmann Rózsa az MTI érdeklődésére elmondta: jövő tavasszal tervezik a parlament elé terjeszteni a jelenleg még kidolgozás alatt álló új közoktatási törvényt. Ebben nem kívánnak részletes szabályozást alkotni. Egy kerettörvény, jogi lehetőség lesz arra, hogy az oktatás visszatérjen azokhoz az értékekhez, amelyeknek megvan a maguk tradíciója hazánkban.

HOZZÁSZÓLÁSOK