Alaptalan lehet a kormány magyarázata - mégis mitől szállt el a hiány?

Januárban 1,9 milliárd forinttal csökkent a költségvetési intézmények tartozásállománya - derül ki az államkincstár adataiból. Így a 2010. decemberi rekordnagyságú 41,1 milliárdról az első hónapban 39,2 milliárdra csökkent a kifizetetlen számlák állománya.
Papp Zsolt, 2011. február 24. csütörtök, 15:17
Fotó:

Januárban 1,9 milliárd forinttal csökkent a költségvetési intézmények tartozása, így ez 39,2 milliárd forint volt - derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból. A költségvetési intézmények tartozása 2010 decemberében történelmi csúcsra jutott - akkor 41,1 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt év utolsó hónapjaiban tízmilliárd forinttal nőtt a kifizetetlen számlaállomány - ami azzal magyarázható, hogy a nemzetgazdasági tárca a hiánycél teljesülése érdekében visszatartotta a kifizetéseket.

Idén januárban 122,8 milliárd forintos deficit keletkezett az államháztartásban - ami az elmúlt négy év legrosszabb adata. A hiányt a várt bevételek elmaradása és a kiadások elszaladása egyaránt jellemezte - ez utóbbit többen azzal magyarázták, hogy a költségvetési intézmények túlzott módon kezdték tartozásaikat kiegyenlíteni a decemberi kifizetési tilalom után. A kincstár tegnap közölt adatai ezt nem támasztják alá, hisz a havi 1,9 milliárd forintos törlesztést ezen a szinten nem lehet jelentősnek mondani, ami újabb kérdéseket vett fel a januári államháztartási hiánnyal kapcsolatban.

A kincstár adatai szerint az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 1,6 milliárd forint volt, ennek mértéke 200 millióval csökkent. A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány az első hónapban 37,5 milliárd forint volt, ami 800 millió forinttal kisebb az előző hónapban mértnél. A tartozás csökkent a 60 napon túli tartományban, és csökkent a minősített adósok száma, adósságuk mértéke és aránya szerint is.

Az összes adósság 43 százaléka jelentkezik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. A Pécsi Tudományegyetemen továbbra is kincstári biztos működik, itt 5,2 milliárdra rúg az adósság. A késve fizető költségvetési intézmények köréből kikerültek a börtönök, ugyanakkor számos megyei rendőr-főkapitányság pénzügyi gondokkal küszködik.

HOZZÁSZÓLÁSOK