A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Az előzetes félelmek ellenére mégis lehet majd 0,5 százalékos díj mellett hitelgaranciát igényelni az MNB növekedési hitelprogramjához (nhp) − értesült a Napi Gazdaság. Az nhp feltételei szerint nullaszázalékos refinanszírozási kamat mellett a hitelintézeteknek összesen 750 milliárd forint friss forrást biztosító jegybank írta elő, hogy a kereskedelmi bankok a hitelt 2 százalékos kamat és 0,5 százalékos garanciadíj mellett folyósíthatják.

Ugyanakkor gondot jelentett, hogy a legnagyobb garantőr szervezet, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2 százalékos szint alatt nem tudott garanciát adni a hitelek mögé. Korábban felvetődött, hogy az állam a Széchenyi kártyaprogram esetében már ismert módon garanciadíj-támogatásban részesíthetné az nhp-s hiteleket felvevő kkv-kat, információink szerint a kormány utolsó májusi ülésén erről döntést is hozott, és így június 15-e utáni ügyletekre válik igényelhetővé a díjtámogatás. A következő lépés az lenne, hogy a dotáció forrását biztosító Nemzeti Fejlesztési Minisztérium − amely vélhetően a kkv-fejlesztési célelőirányzatból teremti elő a szükséges összeget − rendeletben határozza meg az eljárásrendet és a metodikát. Egyelőre azonban a kormányrendelet sem látott napvilágot, ezért komoly kérdés, hogy a hátralévő idő elegendő lesz-e erre. Szakértők a csúszást sem tartják elképzelhetetlennek, mivel azonban a garanciadíj-támogatás utólagos, havi elszámolású, a rendszernek ezért július 15-re kell teljesen elkészülnie.

A díjtámogatás nemcsak a Garantiqa, hanem az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) által vállalt kezességekre is kiterjed, sőt ha a piacon új szereplő jelentkezne − erre céloztak az MNB-ben is −, az a garanciaintézmény is igényelhetne ilyen megoldást. A díjtámogatás önmagában csak 0,75 százalékponttal tudja csökkenteni a garanciadíjat, ahhoz tehát, hogy a Garantiqa terméke "jó" legyen az nhp-programoz, tőkét kell emelni a társaságban, ami a korábbi években a garantált állományon − érthetően − elszenvedett veszteséget ellentételezné a cégben.

Értesüléseink szerint ugyanakkor a Garantiqa május 30-i, erről döntő közgyűlését fel kellett függeszteni, mert a parlament csak a héten fogadta el azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy az MFB Zrt. az állam közvetlen tulajdonhányadának 50 százalék alá csökkenése mellett meglépheti a tőkeemelést. Az állam és a többi tulajdonos bank nem vesz részt a tőkeemelésben, ezért szavazati arányuk csökken, az erről szóló döntésre június 17-én, a közgyűlés folytatásán kerülhet sor.