Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alaptörvény-módosítás - Fidesz-szempontból - elbukott szavazása után a kormányfő komor arccal indult ki az ülésteremből, jelentette az Index helyszíni tudósítója.

Orbán Viktortól a folyosón megkérdezték, hogy be fogja-e újra nyújtani a módosítást, mire azt felelte:

majd az elnökségi ülés eldönti.

A szavazás után, de még a miniszterelnök előtt Kovács Zoltánt is sikerült mikrofonvégre kapnia az Indexnek. Ő azt mondta ugyan arra a kérdésre, amit a miniszterelnöknek is feltett a hírportál munkatársa:

mindent a maga idejében. Készültünk mindenféle szcenárióra.

A Jobbik terrorizmus elleni javaslatokkal állt elő

Három pontban rögzítette kedden a terrorizmus elleni javaslatait Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Az ellenzéki politikus - a hetedik alkotmánymódosítás parlamenti elutasítása után tartott sajtótájékoztatóján - azt mondta: a kötvények azonnali kivezetését és a közvetítő irodák bezárását, az eddigi intézmény teljes, nemzetbiztonsági és gazdasági átvizsgálását és a Pharaon-ügy lezárását követelik. Ezekről péntek délelőttre ötpárti egyeztetést kezdeményeznek.

Vona az alaptörvény-módosítás zárószavazását úgy értékelte:

a Fidesz számára nem az ország megvédése a fontos, hanem a szajré.

 

A Jobbik képviselőcsoportja azért nem nyomott gombot, mert félmegoldáshoz nem járul hozzá. Bírálta, hogy az elmúlt hetek nem voltak elegendőek a kormánypártnak, hogy elfogadják ezt az elvi álláspontot. Értékelése szerint óriási nemzetbiztonsági veszély, hogy a letelepedési kötvények még mindig érvényben vannak, s azokhoz hozzá lehet jutni például Irakban. A pártelnök a kvóták és a kötvények veszélyét összevetve utóbbit nevezte aktuálisabbnak és súlyosabbnak. Az igazi veszélyt nem a szegény migránsok, hanem a gazdag, terroristasejtek létesítésére képes emberek jelentik - fejtette ki.

Leszögezte: ha kivezetik ezt a konstrukciót, akkor akár 24 órán belül hajlandók megszavazni az alaptörvény módosítását.

Fidesz: csak a Fidesz-KDNP-re számíthat az ország

A Fidesz-frakcióvezetője a parlamenti szavazást követően úgy vélekedett, hogy az alaptörvény-módosításról szóló keddi parlamenti szavazáson kiderült, hogy az ország csak a Fidesz-KDNP-re számíthat a kötelező betelepítési kvóta elleni küzdelemben. Kósa Lajos szerint bebizonyosodott, hogy a Jobbik és az MSZP is hazudott, becsapta az embereket, korábban ugyanis mindkét párt a törvénymódosítás támogatásáról nyilatkozott. Az alkotmánymódosítás után kialakult helyzetet a Fidesz elnökségi ülésén értékelik - tette hozzá Kósa.

Harrach nem érti a Jobbikot

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint az alaptörvény keddi módosításakor egy felelős kormány és egy felelőtlen ellenzék döntött. Harrach Péter a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője sajtótájékoztatóján azt mondta: az egyértelműen bevándorláspárti baloldal magatartása érthető, ugyanakkor Jobbik álláspontja érthetetlen. Szerinte a Jobbik cselekedete politikai öngyilkosságként is értékelhető, a saját szavazóikkal mentek szembe, hiszen a kvótanépszavazáson a 3,3 millió nemmel voksoló között Jobbik szavazók is voltak. Harrach Péter kérdésre azt mondta, hogy az alaptörvény módosítása és a letelepedési kötvény visszavonása között az ő szemükben nincs összefüggés.

A letelepedési kötvényt nem ezért fogjuk visszavonni, (...) az ettől függetlenül lesz

- közölte.

DK: Orbán egy hónap alatt két pofont kapott

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor egy hónap alatt két pofont is kapott, mert az október 2-i kvótareferendumon a nép, kedden pedig a parlament mondott nemet a politikájára. A párt alelnöke az alkotmány-módosítást elutasító szavazást követő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a miniszterelnök egy érvénytelen népszavazásra hivatkozva, felhatalmazás nélkül próbált alaptörvényt módosíttatni, de ez nem sikerült neki.

Varju László jelezte, a DK-s független képviselők bojkottálta az alaptörvény hetedik módosításáról szóló határozathozatalt, mert a módosítás "kifejezetten szembe ment volna a népakarattal". Hozzátette, hogy három, kétharmados többséget igénylő módosító javaslat szavazása során viszont voksoltak, méghozzá nemmel, mert távolmaradásukkal a kormányt segítették volna.

Kedden bebizonyosodott, hogy a sokat emlegetett új egység valójában az új kisebbséget jelenti - összegezte véleményét a politikus.

Azt mondhatnánk, a haza ma ellenzékben van, mert Orbán Viktor politikáját sem a népszavazáson, sem a parlamenti szavazáson nem támogatta az ország

- tette hozzá.

MLP: felesleges volt közel 20 milliárdot költeni erre

Fodor Gábor a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke azt követően, hogy a parlament nem fogadta el az alaptörvény hetedik módosítását, jelezte, nemmel szavazott erre a javaslatra. Ez egyenesen következett abból, hogy a népszavazási kampányban az MLP "képviselte a leghatározottabban az európai értékrend melletti és a kormánnyal szembeni kiállást", amikor az igen szavazatra buzdított.

Hangsúlyozta, már akkor is elmondták, hogy nem csak a népszavazási kérdést, de az alaptörvény módosítását sem támogatják. Nem értettek egyet azzal az úgynevezett uniós klauzulával, ami a nemzetállamok laza szövetségeként képzeli el Európát - folytatta, hozzátéve: az MLP ezzel szemben egy erőteljesebb és egységesebb politikai vezetéssel rendelkező EU-t szeretne, amelyik kevésbé bürokratikus, de hatékonyabban és egységesebben képes fellépni politikailag.

Fodor szerint a népszavazással elindult folyamat a keddi szavazással ért véget. Látszik, hogy mennyire felesleges volt közel húszmilliárd forintot elkölteni és óriási indulatokat gerjeszteni a társadalomban; ezért a Fideszt terheli a felelősség.

Párbeszéd: ez egy kutyakomédia

Az embereket nem érdeklő és nem érintő "kutyakomédiának" nevezte a kedden meghiúsult alaptörvény-módosítást a Párbeszéd Magyarországért szóvivője Budapesten, sajtótájékoztatón. Tordai Bence szerint az nem szól másról, mint hogy két "szélsőjobboldali, Putyin-bérenc párt" egymással versengve hazaárulózza le a másikat.
Szerinte ha Orbán Viktor miniszterelnök "egy kicsit komolyan veszi magát", akkor a jövő sorskérdései között nem ilyen témákkal foglalkozik, hanem - többek között Barack Obama amerikai elnökhöz hasonlóan - az alapjövedelem bevezetésével.

MSZP: Orbán minden idők legdrágább szavazását bukta el

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök minden idők legdrágább szavazását bukta el kedden, amikor a parlamentben nem kapott kétharmados többséget az alaptörvény javasolt hetedik módosítása. A másfél éves "hazug és gyűlöletkeltő politika" közel húszmilliárd forintba került - mondta a szocialisták frakcióvezetője, Tóth Bertalan az alaptörvény-módosításról szóló szavazást követő sajtótájékoztatón. A miniszterelnök az elmúlt fél évben három politikai játszmát is elbukott: a vasárnapi zárva tartás ügyét, az októberi népszavazást és az alaptörvény hetedik módosítását.

Tóth Bertalan leszögezte, hogy érvénytelen népszavazásból nem következhet alaptörvény-módosítás, október 2-án "az emberek többsége nemet mondott a Fidesz és a Jobbik politikájára".

A képviselő szerint az MSZP végig következetesen viselkedett az ügyben. Az alaptörvény módosításának nincs jelentősége a magyar emberek biztonsága szempontjából, sem egy referendum, sem egy törvénymódosítás nem tudja megoldani a menekültválságot - vélekedett. Hangsúlyozta, a szocialisták több javaslatot is tettek, hogy milyen hazai intézkedésekre és európai megoldásokra lenne szükség. Ezt a válságot - erősítette meg álláspontjukat - csak közös európai erőfeszítéssel lehet megoldani.

Tóth Bertalan szerint az elmúlt másfél évben az látszott, hogy a "habonyi mechanizmus" egy látszatvilágot épít, aminek kedden vége szakadt; itt az ideje, hogy végre a valósággal, a kórházakkal, az orvoshiánnyal, a megélhetéssel, a fizetésemelésekkel, az oktatással és a korrupció felszámolásával foglalkozzanak, az MSZP csak ilyen kérdésekben hajlandó partner lenni a jövőben - mondta.

Kérdésre a frakcióvezető kijelentette, a felülről nyitott, automatikus elosztási kvótát az MSZP sem korábban, sem most nem támogatta, és ilyen javaslat jelenleg nincs is az EU fórumai előtt.