Alapvető változások jönnek az árampiacon

Január elsejétől alapvetően megváltozik a hazai villamosenergia-piac működése, mert megszűnik a mai közüzemi piac és ezzel együtt a hatósági árrendszer is. A lakosság és a kisebb, 3x50 amper alatti ipari fogyasztók jövőre még keveset érzékelnek a változásokból.
NAPI Online, 2007. november 30. péntek, 07:51
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A változás az áramszolgáltatók szempontjából alapvetően három ügyfélkört érint. A tényleges nagyfogyasztók, akik már eddig is a versenypiacon vételezték az energiát, lényegi változással nem szembesülnek, s alapvetően hasonló a lakosság és a kisfogyasztók helyzete is. Az igazi változás a közepes fogyasztókat (a kisebb üzemeket, kezdve a családi ház mellett működő műhelytől a nagy bevásárlóközpontig) érinti.

Ez a fogyasztói ügyfélkör azokból áll, akik esetében a hálózati csatlakozási érték nagyobb 3x50 ampernél: ez a legegyszerűbb esetben a fogyasztásmérő közelében található biztosítón vagy áramkorlátozón látható, valamint feltüntetik a fogyasztói szerződésben. Ezek az ügyfelek korábban a közüzemben, hatósági áron jutottak villamos energiához, ám az új rendszerben már nem jogosultak erre. Energiaigényüket januártól bármelyik villamosenergia-kereskedőtől beszerezhetik, de ehhez új szerződést kell kötniük, ám ezek már nem hatósági áras szerződések lesznek. A változást az új villamosenergia-törvény írja elő.
A hálózatot (a vezetékekhez való hozzáférést) továbbra is a helyi áramszolgáltató társaságok biztosítják, tehát műszaki ügyekben (fogyasztásmérés, üzemzavar) hozzájuk kell fordulni. Az energiát azonban bármelyik kereskedőtől megvásárolhatják, olyan áron, amit sikerül kialkudni. A szabadpiacon az ügyfelek döntésüket várhatóan az ár alapján hozzák meg. Az egyes kereskedők árait pedig - mint minden piacon - itt is a nagykereskedő, illetve a termelő (erőművek) árai fogják megszabni. A piaci árak ezen a piacon is szabadon mozoghatnak. Éppen ezért célszerű, ha a fogyasztók alaposan tájékozódnak (az interneten vagy hirdetésekből, esetleg a kereskedők ajánlataiból) az árakról. Ettől függetlenül az év végéig az áramkereskedők is megkeresik őket. Azonban ha a fogyasztó elégedett jelenlegi szolgáltatójával vagy nem kap megfelelő ajánlatot, maradhat jelenlegi energiaellátójánál, viszont a törvény előírásainak megfelelően 2009 végéig a hálózati társasággal külön hálózatcsatlakozási és -használati szerződést kell majd kötnie. Ennek érdekében a szolgáltatók ugyancsak felveszik a kapcsolatot fogyasztóikkal. Amennyiben viszont kereskedőt szeretne váltani a fogyasztó, egy általa kiválasztott energiakereskedővel kell megállapodnia, aki majd lebonyolítja a váltási procedúrát.

Mindezek mellett azonban minden fogyasztónak legfontosabb az ár, amely két részből tevődik majd össze: a rendszerhasználati díjból és kereskedelmi díjból. A felhasználónak értékesített villamos energia eladási árát a felek megállapodása vagy a kereskedő üzletszabályzata tartalmazza. Az egyetemes szolgáltatásra jogosultaknak, vagyis a lakosságnak és a kisebb ipari felhasználóknak a Magyar Villamos Művek mint villamosenergia-nagykereskedő a törvény alapján - elsősorban az állami tulajdonú paksi atomerőmű termelésére alapozva - a piacinál kedvezőbb áron biztosítja az energiát. Ebben a szegmensben ezért egy mérsékelt, 10 százalék alatti áremelkedés várható, valamint a közintézmények számára - egy olcsóbb szlovák import segítségével - 15-20 százalék közötti drágulásra van kilátás. Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználóknak viszont a piaci árak érvényesítése jelentős áremelkedést hozhat, ami bizonyos esetekben akár 30-40 százalék is lehet.
A gyakorlati tudnivalók bonyolultsága, valamint a szolgáltatók érdekeltsége miatt - hogy megtartsák, sőt növeljék ügyfélkörüket - a leginkább érintett középfogyasztói kört levélben keresték meg az áramszolgáltatók. Ebben a legfontosabb tudnivalók mellett azt is jelezték, hogy még az év vége előtt személyre szabott, már konkrét árat is tartalmazó ajánlattal keresik meg ügyfeleiket.

HOZZÁSZÓLÁSOK