Alig nőttek az árak a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági termelői árak májusban 0,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 4,6 százalékos növekedéséből és az élő állatok és állati termékek árának 6,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Dzindzisz Sztefan, 2018. július 12. csütörtök, 09:10
Fotó: Reuters

A gabonafélék ára 10,0 százalékkal emelkedett egy év alatt májusra, az áprilisi 10,7, és a márciusi 10,2 százalékos drágulást követően. A gyümölcsök és a zöldségek ára egyaránt 7,9 százalékkal nőtt. A burgonya ára 3,7 százalékkal csökkent egy év alatt - közölte a KSH.

Az élő állatok termelőiár-szintje 9,1 százalékkal csökkent, az állati termékeké 0,6 százalékkal lett alacsonyabb. (Eltűnhetnek az import tejek a hazai boltokból?)

A tej ára 0,7 százalékkal csökkent, a tojásé 2,2 százalékkal mérséklődött, ez utóbbi az előző hónapban mért növekedéshez képest csaknem 8 százalékponttal esett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.07.12 09:25

Most nyilatkozott egy gabonás cég vezetője, hogy emeltetni akarja a liszt és pékáru árit, miközben pont a gabona ára emelkedett a legnagyobb mértékben.
Eközben a mezőgazdaság van a legnagyobb összegben támogatva azok pénzéből, akik dolgoznak és vásárolják a drága élelmiszert.
Nincs ez így rendben, hogy akik GDP 60-70%-át állítják elő, azoknak kell támogatni a mezőgazdaságot, amely a GDP 3,9%-át állítja elő, és folyamatosan, naponta emeli az árait.
A boltokban az árak hetente emelkednek, és a boltos azt állítja, hogy nem ő emeli. A termelő is azt állítja, hogy nem ő emeli.
Akkor valaki nagyon hazudik, mert az árak hetente emelkednek, a bérek meg évente egyszer, és harmadával mint az árak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html