Alig jönnek dolgozni Magyarországra a külföldiek

Tavaly összesen 5245 munkavállalási engedélyt adtak ki külföldieknek a kormányhivatalok, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, 12,3 százalékkal többet az előző évinél – írja a Világgazdaság keddi száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elemzésére hivatkozva.
MTI, 2016. július 19. kedd, 07:50
Fotó: Napi.hu

Közel duplájára nőtt a szerb állampolgároknak kibocsátott engedélyek száma, 80,5 százalékkal többet adtak ki indiai munkavállalók részére, de az ukrán, japán, vietnami és bosnyák állampolgárok száma is több mint 30 százalékkal nőtt 2014-hez viszonyítva.

A korábbiakhoz képest jelentősen, 43,6 csökkent a kínai foglalkoztatottak száma 2015-ben, bár a nekik kibocsátott munkavállalási engedélyek alapján még így is a harmadik legnépesebb csoport a külföldi foglalkoztatottak között.

A külföldi munkavállalás földrajzi és ágazati megoszlása egyaránt azt mutatja, hogy a vendégmunkások többsége oda áramlik, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány. Így nem meglepő módon a legtöbb munkavállalási kérelmet és engedélyt tavaly a fővárosban és a Közép-Magyarország régióban regisztrálták - olvasható a lapban.

HOZZÁSZÓLÁSOK