Alig jönnek Magyarországra a britek és az amerikaiak

Június sem hozott fordulatot a magyarországi idegenforgalomban, az egy évvel korábbinál kevesebb kül- és belföldi vendég vette igénybe a kereskedelmi szálláshelyeket.
NAPI, 2009. augusztus 7. péntek, 09:25
Fotó:

Az év első felében 1323 ezer külföldi vendég 3731 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 14, a vendégéjszakák száma 12 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A tíz legjelentősebb küldő ország közül Ausztria és Csehország kivételével mindegyikben -- Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Románia, Franciaország, Egyesült Államok, Lengyelország, Spanyolország - visszaesést regisztráltak a vendégszámok tekintetében. Nagy-Britannia esetében a vendégéjszakák számában - az elmúlt évi emelkedést követően - jelentős, 31 százalékos volt a csökkenés. Az Egyesült Államokból érkező vendégek - akik jelentős szerepet töltöttek be a külföldivendég-forgalomban - 32 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. Tíz olyan küldő ország volt, ahonnan bővült a forgalom, - Szlovákia, Ciprus, Görögország, Horvátország, Lettország, Luxemburg, Kína, valamint Afrika országaiból -, ezek közül legnagyobb mértékben a szlovák állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt (28 százalékkal), miután euróban számolva vonzó árúvá váltak a magyarországi szolgáltatások. A külföldivendég-forgalom 84 százalékát realizáló szállodákban minden kategóriában mérséklődött az eltöltött éjszakák száma.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 1647 ezer belföldi vendéget és 3605 ezer belföldivendég- éjszakát jelentettek, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 9 százalékkal csökkent. A belföldivendég- forgalom 66 százalékát fogadó szállodákban 10 százalékkal esett vissza az éjszakák száma 2008 azonos időszakához viszonyítva. A vendégek körében népszerű - a vendégéjszakák 15 százalékát regisztráló - panziók esetében 14 százalékos mérséklődés következett be.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 39,1 százalékos volt, ezen belül az 5 csillagos szállodák júniusban 60, a 4 csillagos házak pedig 50 százalék feletti foglaltságot értek el. 2009 első félévében a legnagyobb arány a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (52 százalék), bár kapacitáskihasználtságuk 6 százalékponttal elmaradt a 2008-ban mért szinttől. A wellness-szállodák a 2009. júniusig tartó hónapokban - január kivételével - az átlagosnál alacsonyabb foglaltsággal működtek.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 100 milliárd forint bruttó árbevételt értek el 2009. január- júniusban, ezen belül a szállásdíjbevétel 56 milliárd forint volt, az összes bevétel folyó áron 11 százalékkal maradt el az egy évvel korábban mért értéktől. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 466 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) pedig 6054 forint, 2008-ban ugyanez az érték 15 301, illetve 6887 forint volt. Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel jelentős csökkenését a szállodák szobakapacitás-kihasználtságának 6 százalékpontos visszaesése is befolyásolta. 2009 első hat hónapjában a forintárfolyam igen gyenge volt - 12-15 százalékkal gyengébb, mint az előző évben -, mivel a szállodák külföldivendég-éjszakái jelentősen csökkentek, a bevételi adatok is mérséklődtek.

Az év első felében Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adatai alapján közel 12 ezer beváltóhelyen 17 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket, ebből 9 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyeknél. A kereskedelmi vendéglátóhelyek az év első öt hónapjában 256 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, amely 7 százalékkal maradt el 2008 azonos időszakának adatától. A vendéglátóhelyek árbevételének 10 százaléka származott a kereskedelmi szálláshelyen üzemeltetett üzletekből. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások 2009 első félévre számított árindexe 1,8, illetve 5,1 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK