Alig maradt idő támogatást igényelni

A fiatal gazdák által elérhető egyszeri, vissza nem térítendő, uniós finanszírozású támogatásra a K and H Bank Zrt. szerint elősegítheti az agráriumban foglalkoztatottak számának növekedését, valamint a mezőgazdasággal foglalkozók átlagéletkorának csökkenését is.
MTI, 2012. augusztus 6. hétfő, 13:28
Fotó: Napi.hu

Még csaknem két hétig, augusztus 16-ig lehet benyújtani pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett, "Fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatások" elnevezésű programra. Tresó István, a K and H Bank Agrárüzletágának fejlesztési főosztályvezetője a közleményben kifejti, hogy a pályázat segíti az uniós források minél nagyobb mértékű lehívását, és elősegítheti az agráriumban foglalkoztatottak számának növekedését, valamint a mezőgazdasággal foglalkozók átlagéletkorának csökkenését is.

A támogatás keretösszege mintegy 4 milliárd forint, amely a mezőgazdasági tevékenység megkezdéséhez vehető igénybe, a költségek fedezetére, vagy fejlesztési célra. Ez magában foglalja a termőföld, illetve állatállomány vásárlást, valamint a termelő tevékenységhez kapcsolódó mezőgazdasági vagyoni értékű jogok, gépek, épületek és készletek, egyéb tárgyi eszközök beszerzésének költségeit.

A pályázat keretében azok a 18 és 40 éves kor közötti mezőgazdasági termelők kaphatnak egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, akik most kezdenek gazdaságalapításba. A mostani kiírás azért is nagy jelentőségű - a bank szerint -, mert induló mezőgazdasági vállalkozások utoljára 2009-ben juthattak uniós forráshoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK