Alig növekszik a magyar gazdaság - nem jók a kilátások

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a tavalyi recessziót az idén minimális, 0,3 százalékos növekedés, majd jövőre 1,3 százalék körüli, a régiós átlagtól továbbra is elmaradó fejlődés követi. A választások után áremelési hullám elindulása valószínű, a fogyasztás és a beruházások csak alig-alig növekedhetnek jövőre.
MTI-Eco, 2013. november 4. hétfő, 00:05
Fotó: Napi.hu

A kutatóintézet előrejelzése szerint az amerikai költségvetésről született átmeneti megállapodás okozta megkönnyebbülés, valamint a Fed egyelőre folytatódó laza monetáris politikájának hatására a forint viszonylag erős, a monetáris tanács kitart az alapkamat rendszeres csökkentése mellett.

A GKI szerint ugyanakkor az amerikai pénzpolitika előbb-utóbb szigorodni fog, és az így már nagyon alacsonynak minősülő magyar kockázati felár a forint gyengülésében, ezzel párhuzamosan a kamatcsökkenés leállásában, majd emelkedő kamatciklus beindulásában jelenik meg. A gazdaságkutató szerint a bizonytalanságot, és ezzel az elvárt hozamot befolyásolhatja a választási gazdaságpolitika, például a devizahitelekkel kapcsolatos döntés jellege is.

A kutatóintézet szerint kedvezőtlen, hogy a magyar devizatartalék 2013. szeptember végén csak 30,2 milliárd euró volt, ami 2011 végéhez képest 7,5 milliárd euró, 20 százalékos csökkenés. A GKI szerint ez már a kockázatosan alacsony szint közelében van, ezért - és az egyelőre viszonylag alacsony nemzetközi kamatok miatt - indokolt lenne még idén újabb devizakötvények kibocsátása. Ennek következtében viszont emelkedne a GDP-arányos államadósság, ami szintén növelné a kockázatokat.

A parlamenti választások előtt 300 forintnál is erősebb, majd 2014 második felében - a gazdaságpolitika kiszámíthatóbbá válása esetén - 290 forint körüli euró-árfolyam valószínű a mainál valamivel magasabb kamatszint mellett - vélekedik a GKI.

A magyar infláció szempontjából kedvező a világpiaci nyersanyag-árak csökkenése, az EU-ban mért áremelkedés mérséklődése. A kutatóintézet szerint a hatósági rezsicsökkentés mérsékli, a telefonadó, közműadó, e-útdíj, tranzakciós illeték, megemelt hatósági dohány-árrés begyűrűzése pedig növeli az áremelkedés ütemét. A GKI szerint a választások után áremelési hullám elindulása valószínű.

Az intézet szerint a hazai infláció leszorításával sikerült elérni az EU átlagát, de fenntarthatatlanul, és rengeteg káros mellékhatással. A GKI 2013 egészére 1,9 százalékos, 2014-re 2,5 százalékos inflációt vár.

A gazdaságkutató szerint a foglalkoztatásban érdemi gazdasági növekedés híján egyelőre nem lehet számítani javulásra. A közmunkások száma a tél folyamán tovább emelkedik, ami statisztikailag javítja a foglalkoztatottságot.

A GKI azzal számol, hogy a munkanélküliségi ráta az idén 10,2 százalék, jövőre 10,7 százalék lesz.

A reálkeresetek idén és jövőre is 2-2 százalékkal emelkednek, a fogyasztás azonban a lakosság eladósodottsága és óvatos magatartása miatt csak 0,5 illetve 1,5 százalékkal.

A GKI szerint az üzleti bizalom hiánya miatt a beruházások az idei stagnálás után jövőre is csak 2 százalékkal nőnek, alapvetően az EU-forrásokból finanszírozott állami fejlesztések hatására. Az immár 17 százalék alá süllyedt beruházási ráta a régióban évek óta a legalacsonyabb, ami egyben a következő évek növekedési lehetőségét is behatárolja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2013.11.04 10:38

@gabor34: Hatalmas káosz van ebben az országban a fejekben. Mindenki magyaráz mindent, mindenki mindenhez ért. Ma már nem csak a focihoz ért több millió ember az országban, hanem a gazdasághoz is. Mondjuk meg is látszik mindkettőn. Ebben a jobboldalinak mondott párt baloldali tevékenységet folytat, még a baloldalinak mondott tömörülés nyakába varrják a magánosítást, annak minden hibájával együtt. Itt a gazdaságot jogászok "csinálják", a pedagógus biztosításokat köt, és még sorolhatnánk. És akkor jön a szerencsétlen valahova tartozni akaró kommentelő, és elmagyarázza a maga módján itt, hogy valójában mi a helyzet Európában, meg Magyarországon. Természetesen a megoldás kulcsa mindnek a zsebében van, bár döntő többsége úgy fejezte be az iskolát, hogy a minimális gazdasági képzést sem kapta meg. Amit megkapott a médiából, azt próbálja szegény itt eladni saját szakmai véleményeként. Amikor valaki belebonyolódik GDP meg mittudom milyen statisztikai hókuszpókusz magyarázatokba, hovatkozzon már korábbi tanulmányaira is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gabor34, 2013.11.04 09:40

Lehet, hogy nem valami fényes a GDP növekedés, de még mindig fényévvekkel jobb mint a szocik alatt, akiknél nemhogy lemaradtunk az átlagtól, hanem a szomszédokhoz képest a szakadékban voltunk. Köszönjük a nem kérünk több baloldali "megoldást". Egyébként jelenleg a magyar gazdaság az EU-s átlag környékén van, a régióban pedig szintén nem vagyunk sereghajtók. Vannak jobbak (Szlovákia), vannak rosszabbak (a "bezzeg" csehek és szlovénok). De legalább nem vagyunk lemaradva mint Gyurcsány-Mesterházy-Bajnai idején.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi, 2013.11.04 08:52

Vértes András GKI vezér az MSZP 2009-es miniszterelnök jelölt bohózat egyik jelöltje volt. Most pártutasítást hajt végre Gyurcsányék megbízásából.
Már 1% fölött a GDP növekedés, de még Londonban is nagyobb növekedést várnak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

janus, 2013.11.04 08:49

egy délibáb az egész...a felcsúti mikroközösségben biztosan jól mutat..ez a hibahatár............
Ez egy hazugság özön, az is volt. MSZMP+MDF+SZDSZ+MSZP+FIDESZ+KDNP+FKGP egy tőről fakad.....
a demokratikus kötéltánc gazdasági vetületei.....csak rossz lehet.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.11.04 08:42

Aki ebben az az országban él, és azt nyitott szemmel teszi, annak jöhetnek a siker szlogenek, meg a pesszimista kilátások, mindet a helyén tudja kezelni. Ha még van egy kis gazdasági rálátása is, akkor jókat mosolyog amikor meghallja a rezsicsökkentésből levezetett "mert Magyarország jobban teljesít" szlogent.
Hétköznapi nyelven ez kb, így szólna: Üdüljön a szomszédom balatoni nyaralójában féláron! Mindent megteszünk, hogy jól érezze magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html