Aligha gyorsult a magyar gazdaság 2016 végén

A legfrissebb hó/hó LeadING Hube mutató szerint a következő egy-két hónap nehéz lesz a magyar gazdaság számára, de már látszik a fény a rövid alagút végén.
Napi.hu, 2017. január 18. szerda, 13:04
Fotó: Napi.hu

Az úgynevezett kemény statisztikák inkább kiábrándítóak novemberben, ezért a LeadING Hube mutatók negatív irányba változtak. A hó/hó mutató tovább csökkent, továbbra is negatív értéket mutatva, így a hazai gazdaság rövid távú kilátásai már 2016 második felének kezdete óta kedvezőtlen képet festenek - fogalmazott Virovácz Péter, az ING Bank Zrt.  vezető makroelemzője.

Ez alapján a szakértő továbbra is fenntartja a 2016. utolsó negyedévére vonatkozó relatíve gyenge, 1,8 százalékos GDP-növekedési előrejelzését.

A jó hír az, hogy már látszik a fényt az alagút végén. A gyenge utolsó negyedévből fakadó áthúzódó hatás ellenére is igen erős gazdasági teljesítményt várható 2017-ben.

A hó/hó LeadING Robust pedig folytatta október óta tartó lecsúszását, ugyanakkor még mindig a pozitív tartományban található. Az év/év mutató közben 9 hónap után újra a pozitív tartományba emelkedett, így a 2017-es gazdasági kilátások bizakodásra adhatnak okot - hangzik a prognózis.

HOZZÁSZÓLÁSOK