Minden tizedik embert és a velük egy háztartásban élőket érinti az alkoholfüggőség - idézi a műsort a Hiradó.hu.

A szakember szerint fontos, hogy a gyerek tudja azt, hogy az alkoholizmus vagy bármely más függőség nem az ő szégyene, nem az ő hibájából alakul ki.

A szociálpedagógus szerint a legfontosabb és legelső, hogy a gyerekek képesek legyenek beszélni a körülöttük kialakult helyzetről, és merjenek segítséget kérni.

Arra, hogy hol a határ a súlyos alkoholizmus és a nem súlyos között, nincs adekvát válasz. Amennyiben az alkohol rossz hatással van az illető és annak családja életére, és az élete az alkohol körül forog, akkor ott már súlyos alkoholizmusról beszélhetünk.

Kutatások szerint sokkal többen lesznek függők azok, akik függő családból érkeznek, amire genetikai alap is van, azonban a szocializációs háttér nagyobb hatással van erre. Amennyiben valaki azt tanulja meg a családban, hogy egy probléma megoldásaként valamilyen szerhez nyúlnak, akkor ez "beivódik", és példa lehet a gyerekek számára is.

A KSH adatai szerint az alkohol a legelterjedtebb, tompító hatású drog, és a dohányzás után a legnépesebb táborral rendelkezik. Európa egyébként elsősorban bor- és sörfogyasztó. Magyarország a legtöbb alkoholt fogyasztó országok rangsorában pedig rendkívül "előkelő" helyet foglal el.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.