Alkotmányba tennék a földvásárlást

Kétharmados jogszabályba foglalná a vidékfejlesztési tárca a termőföldek tulajdonjogával, illetve a haszonbérleti jog megszerzésével kapcsolatos eljárási szabályokat - írja csütörtöki cikkében a Napi Gazdaság.
MTI-Eco, Napi Gazdaság, 2013. október 31. csütörtök, 08:07
Fotó: Napi.hu

A tárcaközi egyeztetésen lévő tervezet szerint feltételekkel - például legalább ötéves mezőgazdasági használat előírásával - illetékmentes lehet a termőföldvásárlás.

A haszonbérletre vonatkozó különös szabályok közül az egyik legszigorúbb a mezőgazdasági termelőkre vonatkozik: ha a társaságnak földet bérbe adó alkalmazott munkaviszonya bármilyen okból megszűnik, a haszonbérleti szerződést is fel kell bontani a gazdasági év végén.

Az előírt dokumentumok alaki vagy formai hibái miatt az egész ügylet semmisnek nyilvánítható a tervezet szerint.

A bérlő kérheti, hogy a bérbe adó térítse meg a meghatározott idejű földhasználathoz kötött uniós vagy nemzeti támogatás lejártáig aktuális azon támogatásokat, amelyektől elesik, ha a szerződés osztatlan közös föld kimérése miatt szűnik meg, de egyes általa végrehajtott beruházások ellenértékét is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2013.10.31 08:40

"legalább ötéves mezőgazdasági használat előírásával - illetékmentes lehet a termőföldvásárlás."
Sőt, ha az ember fideszes pátkatona,tetőfedő,tanár,vagy panelban lakó nyugger,de lényeg, hogy valamilyen módon tagja a szektának, akkor több száz hektárnyi földet zsíros támogatás mellett,20 évre csak úgy hozzávág az állam kényszerhasznosítás címszó alatt.
És akkor csodálkozzon az ember,hogy a magyar mezőgazdaság versenyképtelen.?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html