Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy "narancsszínű alkotmánymódosításra" lenne szükség a szivárvány színű budapesti balliberális áttörésre válaszul. Karácsony Gergely vasárnapi győzelme, és Budapest elvesztése után válhat igazán aktuálissá egy az önkormányzati választásokon a Fideszre szavazó, a naracsszínű vidék Magyarországának a keresztény-konzervatív értékválasztását megtestesítő alkotmánymódosítás (melyről az elmúlt másfél évben már oly sok szó esett) mondják fideszesek - kezdi cikkét az Atv.hu, melyben fideszes forrásokra hivatkozva arról írnak, hogy a már másfél éve tervezett, a tavalyi választás után Orbán Viktor által bejelentett alaptörvény-módosítás hamarosan megtörténhet.

A legfontosabb, hogy a keresztény szabadságot emelnék be az alkotmányba, mert azzal a Fidesz-KDNP tábora könnyen azonosulni tud. "A normális Magyarország-értékek mellett lehetne akár demonstrálni, felvonulni is Budapest utcáin, különösen, ha majd Karácsony Gergely "szivárványszínű zászlóval vonul a Budapest Pride-on" - tette hozzá a lapnak nyilatkozó egyik forrás.

Állítólag a miniszterelnök az önkormányzati választások után akciótervet hirdet a gyerekvédelem terén - ezt részben már Kötcsén a pikniken megígérte -, és ennek lesz egy, a gyermekek azonos nemű párok általi örökbe fogadását érintő, valamint egy drogellenes pontja is. Úgy vélik, hogy ezekkel a változtatásokkal a többségi társadalom könnyen azonosulni tud majd, ahogy a vitásabb pontok között az eutanázia tilalmának ügye is bekerülhet az alaptörvénybe.

Felelevenítik a cikkben, hogy az Index még a nyáron - Tarlós győzelmének esetére - egy durva hatalomkoncentrációs alkotmánymódosítást vetített előre: az ügyészségtől az alkotmánybíróságig, és a kormánypárti sajtóban ellenzékinek elkönyvelt Országos Bírói Tanács jogkörei is változott volna, valamint a munkaadók viszonyát szabályozó részeket is átírták volna a munkavállalók lehetőségeit csorbítva. Viszont az Atv.hu cikke szerint a vereség miatt ezeket elvetették, mert a forrásaik szerint csak a teljes fideszes győzelmi mámorban működhetett volna ez a javaslatcsomag.

A másik ok a portál által vázolt forgatókönyvben a konszolidált, szimbolikus és identitásbeli kérdések szabályozása mellett, hogy a Fidesz-KDNP nem akarja büntetni a budapestieket, amiért elfordultak a kormánypártoktól.