Alkotmánymódosítás: Brüsszel elemzi a magyar válaszokat

Az Európai Bizottság még nem végezte el annak a magyar kormányzati válasznak, illetve a múlt pénteki magyar külügyminiszteri bejelentésnek a tartalmi értékelését, amely a legutóbbi magyar alkotmánymódosítással szemben korábban megfogalmazott uniós aggályokra válaszként született - közölte hétfőn Pia Ahrenkilde Hansen, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője.
MTI, 2013. június 10. hétfő, 13:48

Az EB brüsszeli sajtótájékoztatóján a szóvivő ígéretet tett arra, hogy az elemzést rövid időn belül végleges formába öntik, és annak fényében döntenek a további lépésekről.

Martonyi János pénteki bejelentése értelmében kikerül az alaptörvényből az passzus, amely szerint az állam - ha váratlan fizetési kötelezettsége támad az Alkotmánybíróság, az Európai Bíróság vagy más nemzetközi bíróság döntése miatt -, adót vethet ki ennek finanszírozására, valamint törlik a bíróságok közötti ügyáthelyezés lehetőségét is. Nem veszik ki ellenben a politikai hirdetéseket érintő korlátozások alól az európai parlamenti (EP-)választási kampányokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK