Alkotmánymódosítás: nincs meg a kétharmad? Okold a gépet!

Egy szavazat híján nem volt meg a szükséges kétharmados többség Lázár János fideszes frakcióvezető alkotmánymódosítási javaslatának elfogadásához, ám az MTI úgy tudja, a Ház mégis elfogadottnak tekinti a módosító indítványt.
NAPI, 2010. november 10. szerda, 12:15
Fotó:

A Lázár-féle alkotmánymódosításhoz érkezett alkotmányügyi bizottsági módosító indítvány szavazása körül vita bontakozott ki a parlament szerdai, rendkívüli ülésén, mert az elfogadáshoz ugyan nem volt meg a kétharmados többség, az eredményt gépi hibára fogták.

A képviselők a házbizottságnak a szavazás körüli vita miatt összehívott tanácskozásán a képviselők megállapították, hogy az érintett honatyák időben jelezték, hogy nem működik a szavazógépük, így a módosító indítványt elfogadottnak tekintik annak ellenére, hogy a gépi voksoláson egy szavazat híján nem volt meg a szükséges kétharmados többség - értesült az MTI.

Az Országgyűlés arról szavazott, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálhatja-e a fizetési kötelezettséget megállapító jogszabályokat. Lázár János fideszes frakcióvezető alkotmánymódosítási javaslatának elfogadásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának szavazata volt szükséges, azaz 258 igen voks. A gépi szavazás szerint az indítványt a Ház 257 igen szavazattal, 96 nem ellenében, két tartózkodás mellett elutasította. Az elnöklő Balczó Zoltán ezt ki is hirdette, az ellenzék pedig tapsolni kezdett.

Ezután négy kormánypárti képviselő is jelezte, hogy a szavazáskor nem működött a gépe. Az ő nevüket a jegyző ismertette, az elnök pedig azt kérte: szóban adják le a szavazatukat. Mind a négyen igent mondtak a javaslatra, így az igen szavazatok száma 261-re emelkedne, ami elegendő az indítvány elfogadásához.

Tóbiás József (MSZP) ezután kezdeményezte a házbizottság összehívását, amit az elnöklő Balczó Zoltán azonnal meg is tett. A szocialista politikus arra hivatkozott, hogy a kihirdetett határozatot nem lehet módosítani, "aki pedig nem nyomot gombot, az nem szavazott".

Balczó Zoltán a történtek után az MTI-nek elmondta: a gépi szavazás után több képviselő jelezte, hogy nem működött a gépe; az ő voksaikat a levezető elnök általában automatikusan hozzáadja az eredményhez, de tekintettel az ügy súlyára, a házbizottság tanácskozása nélkül nem kívánta eldönteni a vitás kérdést.

A házbizottság végül úgy döntött, a módosítás elfogadottnak minősül, mivel az érintett honatyák időben jelezték, hogy nem működik a szavazógépük. A döntést Mesterházy Attila is elfogadta, aki azt mondta, hogy a Házszabály szerint, ha a képviselők a szavazás előtt jelzik, hogy baj van a gépükkel, akkor szóban is leadhatják a voksukat. A két jegyző, köztük az LMP-s is látta, hogy néhány fideszes felemelte a kezét, hogy nem működik a gépe. Mesterházy szerint ez elfogadható bizonyíték - írta az Inforádió a Hírszerzőre hivatkozva.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodonne, 2010.11.10 15:58

"Ezután 4 kormánypárti........" VAGY Előre jelezték a géphibáját és le isadták előre a szavazatukat?????????SZERINTEM MA OLYAN KOMOLY TÉMAKÖRT ÉRINTŐ SZAVAZÁS VOLT,HOGY A MAGYAR EMBERETEK CSAK A MEGFELELŐ VIDEORÉSZLETEK TV-BEN TÖBBSZÖRILEJÁTSZÁSA NYUGTATNÁ MEG, EGYÉBKÉNT MEG MESSZIRŐL VILÁGIT,HOGY TAKTIKÁZÁS VOLT!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html