Alaptörvénybe ütközőnek tartja Ángyán József rá kiszabott pénzbírságot - amit a földtörvénnyel kapcsolatos alkotmánymódosítás miatt kapott -, ezért kifizetése előtt alkotmányossági vizsgálatot kért a Fidesz frakciótól a képviselőcsoport frakcióigazgatójának és a sajtónak eljuttatott levelében. A képviselő szerint az alaptörvény Országgyűléssel foglalkozó fejezetében kimondja, hogy "Az országgyűlési képviselők jogai és kötelezettségei egyenlők, tevékenységüket a köz érdekében végzik, e tekintetben nem utasíthatók." Valamint az alaptörvény rögzíti azt is, hogy "a pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak", továbbá hogy a közhatalom forrása a nép, amely hatalmát választott képviselői útján, kivételesen pedig közvetlenül gyakorolja.

Mindezek alapján Ángyán úgy véli, hogy  a nép hatalma tehát a képviselő személyében illetve eljárása során, nem pedig egy párt, vagy frakció tevékenységének keretében ölt alakot. Szerinte ha a frakció megtiltja képviselője számára a legjobb szakmai meggyőződése és lelkiismerete szerinti álláspont kialakítását és képviseletét, úgy éppen a szó szoros értelmében vett népképviseletet, illetve végső soron saját működésének jogalapját, azaz az alaptörvényt kérdőjelezi meg.

Ráadásul Ángyán szerint a Fidesz-MPSZ képviselőcsoport alapszabálya is lehetővé teszi, hogy a képviselő ellentétesen szavazhasson a szövetség, a képviselőcsoport, vagy a frakcióvezetés döntésével egy-egy határozathozatal során, amennyiben azt előre jelzi a vezetésnek. Ezt ő szerinte az alaptörvény harmadik módosításának tárgyalása során ő többször és következetesen megtette, így a frakció vezetését nem érhette váratlanul a döntése.

A volt államtitkár mindezek alapján a rá kirótt pénzbüntetés alaptörvénnyel való összeegyeztethetősége megállapítása érdekében alkotmányossági vizsgálatot kért a frakciótól. Nyílt levelében azt is közölte, hogy a frakcióvezetés ezzel kapcsolatos, ünnepek utánra várt válaszát, álláspontját is nyilvánosságra hozza majd. Egyrészt, mert úgy véli, sokakat érinthet és érdekelhet, másrészt azért, mert a frakcióvezetés büntetéséről előbb tájékoztatta a sajtót, mint őt, fontosnak tartja a közvélemény tényszerű tájékoztatását.