Alkotmányozás miatt halasztják a földtörvény tárgyalását

Az újabb alkotmánymódosítás, valamint egyéb ügyek miatt márciusra csúszhat a földtörvény tárgyalása − értesült a Napi Gazdaság.
Kiss Melinda, 2013. február 11. hétfő, 16:22
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A gyulai frakcióülés döntései értelmében a kormánypártok a tavaszi ülésszak első napjaiban elsősorban az Alaptörvény negyedik módosításának "gránitba vésésével" lesznek elfoglalva, emellett pedig a földhasználati bejegyzés illetékének eltörlése is felülírhatja az eredeti terveket. Információink szerint kevés esély van arra, hogy február közepén folytatódjon a földforgalmi törvény vitája − erre csak az egész hetes ülésezés adna lehetőséget. Ez azonban a parlamenti padsorokat megtöltő polgármesterek egyéb kötelezettségei miatt szinte kizárt az intézményállamosítások, illetve az önkormányzati adósságátvállalásról szóló tárgyalások és a helyi büdzsé-előkészítések időszakában. A csúszás viszont lehetőséget ad arra, hogy teljesüljön az a képviselői óhaj, ami szintén Gyulán fogalmazódott meg: ha a VM utoléri magát a jogalkotásban, a képviselők nagyjából párhuzamosan tárgyalhatják legalább a földforgalmi mellett az üzemszabályozási és az integrációs törvénytervezeteket is.

Valóban volt javaslat a frakcióülésen a családi gazdaságok sarkalatos törvényben szabályozásáról, illetve Alaptörvénybe emeléséről, a végleges álláspont és a részletek azonban csak az alkotmánymódosítás koncepciójának tárgykörönkénti egyeztetésekor derülnek ki − értesült lapunk kormánypárti forrásból. A földtörvényhez tervezett módosítások közül a VM már megerősítette, hogy közcélhoz kötötten − például az ipari parkok fejlesztése érdekében − az önkormányzatok is szerezhetnek majd földet. A készülő módosítások közé egy képviselő szerint több olyan dolog bekerül, amit Ángyán József is szorgalmaz, mivel azonban frakciótársai egyre kevésbé informálják őt a változásokról, ezért a kritikáiban sokszor olyasmit is megfogalmaz, ami lényegében idejétmúlt.

A fiatal gazdák előbbre sorolásáról a szerzési rangsorban például már megvan a döntés, de a pontos helyről még tárgyalnak a kormánypártok. Szintén döntöttek a pályakezdő gazdálkodó fogalmának bevezetéséről − 16. évét betöltött, életvitelszerűen Magyarországon él, de más tagállamban sem rendelkezik termőterülettel, és legalább középfokú szakmai végzettsége van −, illetve arról, hogy kedvezményes feltételek mellett nagyjából 20 hektáros földterülethez juthassanak, ha polgárjogi szerződésben kötelezettségvállalást tesznek. Így megkönnyíthető lenne a földszerzésre jogosító földművessé válásuk, lényegében megindítható lenne a demográfiai földprogram. A szakmai végzettség meghatározásáról még vitáznak a kormánypártok, illetve arról is, hogy milyen gyakorlattal lehessen kiváltani − a kompromisszum az lehet, hogy a vidékfejlesztési tárca később rendeletben határozhassa ezt meg. A gazdálkodási forma szerinti birtokmaximumokról még szintén egyeztetnek; értesüléseink szerint a KDNP ragaszkodna a jelenlegi korlátokhoz, illetve ahhoz, hogy az állattenyésztéshez nélkülözhetetlen takarmánytermelést bizonyos korlátok közötti földterület engedélyezésével garantálják.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2013.02.12 09:34

@troll: "nekünk csak a szánk jár, nem az eszünk."

Ezzel tokeletesen egyetertek, de mindket nagy part bizonyitotta, hogy csak jartatjak a szajukat. Ideje lenne kirugni oket vegleg a parlamentbol, es orokre eltiltani mindet a politikatol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.02.12 09:31

a magyar mezőgazdaság a politika játékszere.

ezért haldoklik.

ez olyan, mint ha azt mondanák, hogy autót csak garázsműhelyekben szabad gyártani, barkács módszerekkel.

közben meg a kanadai és holland farmer lesöpör minket a piacról,őket nem érdekli a mi belpolitikánk, fele áron termelnek, mint mi, és szépen kiszorítanak a piacról.

ma magyarország netto élelmiszer importőr lett (!!) ,ami nagy szégyen.

a kis 8 milliós , hegyvidékes ausztria is 4x (!!) annyi élelmiszert exportál, mint mi.

nekünk csak a szánk jár, nem az eszünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.11 21:50

Az unió szabályozza a földkérdést 2014-től.
Minden magyar hatályos törvénynek igazodnia kell hozzá.
Hozhatnak bármilyen törvényt akár Alaptörvénybe is foglalhatják az uniós szabályozásnak maradéktalanul meg kell felelnie.
Lesz még brüsszeli döntés róla.
2004-ben Magyarország lemondott önként, népszavazás útján a szuverenitásáról. A föld kérdés azóta nem magyar ügy. Lehet Bécsben cukrászdát venni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html