Áll a bál a VIII. kerületben: kopog a szeme a nyugdíjasoknak (frissítve)

Lehetetlen helyzet alakult ki Budapest VIII. kerületében: két szolgáltató között a pad alá esett a közétkeztetés. Ennek pedig egyenes következményeként sok nyugdíjas uzsonnaidőben kapta meg az ebédet, pontosabban az annak csúfolt egytálételt, leves és desszert nélkül.
Napi.hu, 2020. július 2. csütörtök, 17:25
Fotó: Getty Images

Új fejezet íródik a józsefvárosi menzaháborúban. Az igazi gond azonban csak most kezdődik, és ennek a gyerekek és az idősek isszák meg a levét. Kevés a koszt, és későn viszik ki.

Az Eurest Étteremüzemeltető Kft. tegnapi levonulása óta egy VIII. kerületi bölcsőde konyhájából igyekeznek ellátni 600-650 személyt, amelynek nem éppen erre szabott a kapacitása. Emiatt többnyire csak egy fogással tudnak szolgálni. Azzal sem feltétlenül a megkívánt időben. Információink szerint sok otthonba csak délután 3 óra után jutott el a szűkös ebéd, ami bizony gondot okozhat a cukorbetegséggel küzdő időseknek és rászorulóknak.

Forrásaink szerint lehet, lesz még ennél rosszabb is. Szombaton sokaknak már csak konzerv jut majd, vasárnap pedig még az sem, mert előbb-utóbb kifogynak a készletekből. Hacsak ki nem talál addig valamit a VIII. kerület vezetése. Akárhogy is nézzük, hosszú távon tarthatatlan az a helyzet, amelybe belelavírozták magukat Pikó Andrásék.

És most egy újabb csavar ebben az amúgy sem hétköznapi történetben: a kirúgott szolgáltató újból bejelentkezett a VIII. kerületi önkormányzatnál. Főznének, ha fogadnák az ételt, amit küldenek.

"A Klassz Menza Kft. szerződésének érvénytelenítése nem volt jogszerű, a cég most is érvényes szerződéssel rendelkezik. A cég akár napokon belül helyre tudná állítani a korábban megszokott szolgáltatást" - közölte Vigh Károly, a cég jogi képviselője. "Több levélben is jeleztük, hogy nyitottak vagyunk az egyeztetésre, de sajnos semmilyen válasz nem érkezett a polgármester úrtól."

Pikó András lapunknak viszont válaszolt: "Az Eurest Kft. - eleget téve a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatában foglaltatnak- július 1-től nem végez közétkeztetést Józsefvárosban. A Józsefvárosi Önkormányzatnak vannak kapacitásai arra, hogy házon belül lássa el a közétkeztetési feladatokat."

Pillanatnyilag tehát nincs párbeszéd, csak sok korgó gyomor. A menesztett cég, a Klassz Menza Kft. több fórumon támadja Pikó András egyszemélyi döntését, a Közbeszerzi Döntőbizottság kedden már neki adott igazat, ezt a határozatot viszont bíróságon akarja semmissé tenni a józsefvárosi polgármester.

Frissítés: megszólalt az önkormányzat

Nem igaz, hogy a szokásosnál nagyobb nehézségekbe ütközik most a kerületben a közétkeztetés biztosítása, az rendben folyik a kerületben - közölte lapunkkal a józsefvárosi önkormányzat.

Az új közbeszerzési pályázat kiírásáról tegnap döntött a pénzügyi bizottság.

A kerületnek pedig továbbra is az az álláspontunk, hogy a régi szolgáltató, a Klassz Menza Kft. szerződése semmis.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.07.04 12:52

lol látom itt már a fidesz tehet arról is, hogy a korrupt kerületi polgármester hatalmi fusztráltsága miatt rászorulók, gyerekekek nem jutnak ebédhez. Nem véletlenül mondom a legtöbb szarlibsi agyhalott...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v007zsolt, 2020.07.04 06:13

@Borisz1106: Most kezdeném azzal, hogy az elején kezdjük, hogy amikor a Fidesz hőbörög azon, hogy a sok szereplős nyílt közbeszerzési pályázat helyett valaki, meghívásos pályázat alapján dönt közpénzek odaítéléséről az mennyire nincs rendben, nos ez a Fidesz részéről az egyik oldalról nézve vicces, a másik oldalról viszont gusztustalan. És akkor itt most nagyon barátságos udvariassággal kezeltem a jelzőket. És csak annyit mondok, hogy ne lehessen kétség mire gondolok: Mészáros Lőrinc, Tiborcz, Garancsi...

A VIII. kerületben emberek élnek. Közöttük nem kis számban gyerekek. Mit ad Isten, a járvány alatt is így volt ez. És lehet a hatalmi körök számára hatalmas meglepő dolgot mondok, de ezek esznek is és bizony sokuk rá van utalva a közétkeztetésre. Lehet, hogy ezt a Fidesz nem tudja, de velük ellentétben a Klassz Menza Kft. annál inkább. Ez az a cég, amivel igazi verseny nélkül átruházással megkapta a Fidesz hatalom kerületi regnálása alatt- mit ad Isten a választások előtt két hónappal- , indokolatlan módon, határozatlan időre a kerület közétkeztetését. A cég úgy döntött, ha már járvány, akkor legyen ebből jó biznisz számukra és bezsarolva az önkormányzatot, 8%-os áremelési igényt jelentett be. Hogy ez ellenkezett a szerződésben foglalt lehetséges emelésnél, az őket nem zavarta, úgy gondolták, kihasználják a lehetőséget, falhoz állítva ezzel az önkormányzatot.

Csakhogy [Pikó András](https://www.facebook.com/andras.piko?__tn__=%2CdK-R-R&eid=ARCUlFsPo2x3cpfTbX4bE07nvbNtH_JVUGHmFO1hIyCihgHW1i8aBWaEIC1KvmTQqJggsWogm236PgTu&fref=mentions), pont a kerületi vagyon védelmének érdekében úgy döntött, hogy nem fogadja el a zsarolást és szerződést bontott a zsarolókkal. Mivel a kerületben nem állhat le a közétkeztetés, főleg nem egy olyan időszakban, amikor mindenkit még az ág is húz, Pikó ideiglenesen szerződést kötött az Eurest Kft.-vel hogy amíg nem tudnak kiírni normálisan közbeszerzési pályázatot, az lássa el a szolgáltatást, alacsonyabb áron, mint amire a Klassz Menza Kft akarta bezsarolni az önkormányzatot. Pikó tehát megoldotta, hogy a kerületet nem érte anyagi veszteség és a fontos szolgáltatás folyamatossága is biztosítva volt. De összegszerűsítsük is ezt a megállapodást, 266 millió forintról beszélünk. Átmeneti időre szól és az önkormányzat közétkeztetési költségének negyedét jelenti egészen pontosan.

Figyelembe kellett venni azt is, hogy azonnali beugrásra volt tit szükség, amit nagyon kevés cég tudott volna vállalni. Magyarul Pikó teljesen logikusan és helyesen járt el a kerület érdekét nézve, a kerületet nemhogy nem érte kár, hanem pont ez oldotta meg, hogy ne érje és a szolgáltatás zavartalanul működhessen. És megint hangsúlyozni kell, hogy ideiglenes megbízásról van szó, ami mellett most nyugodtan ki tudják írni a nyilvános közbeszerzést és a legjobb ajánlatot lesz mód a kerületnek elfogadnia.

Ha egy normális országban élnénk, ahogy nem abban élünk, akkor itt a polgármester vállát megveregetnék, hogy bár nincs még jelentős rutinod, jól van koma, ezt ügyesen és hatékonyan oldottad meg a kerületed érdekét szolgálva vele. És ezt az ellenfelek is kényszeredetten elismernék neki. De mi Magyarországon élünk. Itt az történt, hogy az önkormányzatot, a Közbeszerzési Hatóság - van rajta vagy nincs rajta sapka alapon- 50 millió forintra büntette meg és azt a céget aki vállalta, hogy segít az önkormányzatnak a rendkívüli helyzetben 5 millióra vágta meg. Az is magyaros módi, hogy a határozat ellen fellebbezni nem lehet. Igaz, bíróságon meg lehet támadni a határozatot, de a büntetési összegek megfizetésére az nem ad halasztást. Mindezt akkor és ott, ahol a hatalom éppen lerabolja az önkormányzatokat és a források megvonásával,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.07.03 15:24

@atombandi:
A te kajádat még nem vonták meg?
No, majd sorra kerülsz!
:D

S1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2020.07.03 14:07

@atombandi: "Gyanitom ez inkabb valami tamogatas, mintsem torvenyi kotelezettseg."
De törvényi kötelezettség! Egy része biztosan. A közétkeztetés biztosítása a rászoruló gyerekeknek az, még nyáron is.
Pikóval az a baj, hogy nem egyszerűen hülye mint a segg (lásd: Baranyi Kriszti), de szarházi is mellé.
Persze ő megmondta már a győzelme éjszakáján - mikor holtrészegen üvöltözött,- hogy mindenkit ki fog baxni az önkormányzattól. Megtörtént.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2020.07.03 12:22

az a szép, az a szép, akinek a szeme... ...kopog ha-ha-ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html