Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tovább tart a bizonytalanság a Budapesti Ügyvédi Kamaránál. A Fővárosi Törvényszék ugyanis csütörtökön megsemmisítette a kamara februári választásának eredményeiről szóló határozatokat, így a leadott szavazatokat újra kell számolni. Bene Lajos indoklásában kifejtette: a törvényszék a szavazatszámlálás szabályainak megsértése, vagyis formai okok miatt semmisítette meg a választási eredményt.

A hatalomátvételre készülő - de  végül felsült - Összefogás ügyvédi szerveződés négy pontban támadta meg a közgyűlés határozatait. Ebből kettőt - hogy a választás törvénytelen lett volna, és hogy személyi összeférhetetlenség állt volna fenn -  a bíróság elutasított. A másik két pontnál - amely szerint a szavazás nem volt folyamatos és a budapesti kamara alkalmazottai is segítettek a számlálásban - viszont megalapozottnak találták az aggályokat.

A kamara február 21-i tisztújító szavazásán az 5533 választásra jogosult ügyvédből 2442-en jelent meg, ám nekik több mint száz posztra kellett szavazniuk. Így nem csoda, ha a szavazólapokon lévő több százezer adat manuális feldolgozása - szünetekkel - öt napig tartott. Ez utóbbit minősítette alaki szempontból hibásnak a törvényszék, és ítéletében a számlálás megismétlését tartotta szükségesnek.

A bíróság nem vonta kétségbe a szavazás korrektségét és tisztaságát, a megszakított számlálás ugyanis nem befolyásolta ennek eredményét - mondta a Napi.hu-nak Kovács Kázmér, a Budapesti Ügyvédi Kamara alelnöke, aki kiemelte, hogy a kamara belső szabályzata valóban a folyamatos számlálást írja elő, de ilyen mennyiségű szavazatot megszámlálni a szükséges szünetek, például étkezés, alvás nélkül nem lehetett.

Az alelnök szerint ugyanakkor mindeképpen fel kell vetni a kérdést: kinek az érdekét szolgálja az amúgy tisztességes választás eredményeinek megkérdőjelezése, a botránykeltés. Bártfai Beatix az Összefogás egyik vezető alakja az ítélet kihírdetése után úgy nyilatkozott, hogy a bírói döntés szerint a választást is meg kell ismételni, nem elég a szavazatok újraszámlálása. A Napi.hu értesülései szerint a törvényszék döntését a Budapesti Ügyvédi Kamara megfellebbezi, így az újraszámlálás ügyében az ítélőtábla határoz majd. Mivel a nyári ítélkezési szünet hamarosan elkezdődik, legkorábban idén ősszel várható jogerős ítélet.

A Budapesti Ügyvédi Kamara közleménye:
Megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék a 2014. februári választás február 26-án kihirdetett határozatait, de érdemben a felperesek kereseti kérelmeit és a határozatok felfüggesztése iránti kérelmét elutasította. Az ítélet a 16. oldalon az alábbi bekezdéssel végződik.
"Összegzés: A Budapesti Ügyvédi Kamara megismételt Választói Közgyűlésén történt szavazás lebonyolításával, a szavazás eredményével kapcsolatos aggály nem merült fel, a bíróság sem súlyos jogszabálysértést, sem visszaélést nem állapított meg. A bíróság kizárólag a szavazatszámlálásra vonatkozó egyes eljárási szabályok megsértése, azaz formai okok miatt semmisíti meg a választói közgyűlés határozatait."
A választás összehívásának, szervei működésének, a szavazás lebonyolításának törvényessége tehát a nem jogerős ítélet szerint megkérdőjelezhetetlen. Az ítélet a kamara folyamatos, törvényes működését nem korlátozza, zavart nem eredményez. A kamara további sajtóközlemény kiadását nem tervezi.
Réti László elnök

A Budapesti Ügyvédi Kamara fenti - szó szerinti - levelében foglaltakhoz a per felperesei (Bártfai Beatrix és Lovas András) a következő helyreigazgítást tartották szükségesnek megjelentetni. Ezt is betűhíven közöljük: "Cikkünk a Budapesti Ügyvédi Kamara közleményét átvéve azt a valótlan tényt híreszteli, illetve a valóságot hamis színben tünteti fel, miszerint a Budapesti Ügyvédi Kamara 2014. februári tisztújításának eredményét megállapító közgyűlési határozatok megsemmisítése iránti perben a Fővárosi Törvényszék a felperesek kereseti kérelmét elutasította. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Fővárosi Törvényszék a felperesi keresetet alaposnak találta, s a felperesi kereseti kérelemnek helyt adva a Budapesti Ügyvédi Kamara, mint alperes 2014. február 21-én megkezdett megismételt választói közgyűlésének 2014. február 26-ján kihirdetett BÜK-VKGY/2014/1-129. számú határozatait megsemmisítette."