Váratlan adósságcsökkentésre tett ígéretet a kormány

A jelenlegi tervek szerint a kormány a következő években jelentősen csökkenteni akarja az államadósságot. Ehhez ellent kell állnia annak, hogy a törlesztés helyett másra költse az adófizetők pénzét.
Komócsin Sándor, 2019. január 25. péntek, 09:04
Fotó: Napi.hu

A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben egy kormányhatározat amely szerint három év alatt 63 százalék alá süllyedhet a GDP-arányos államadósság - adta hírül a Portfólió. Ez a mutató 2010-2011-ben meghaladta a 80 százalékot, majd 2018 végére az előzetes nyilatkozatok alapján 71 százalékra csökkenhetett. Az Eximbank-adósság nélkül már 70 százalék alatt lehetne.

Az adósságcsökkenés érdekében a következő években folyamatosan mérsékelni kell a költségvetés hiányát, azaz a GDP-arányos deficit az idei 1,8 százalékról 2021-re 1,2 százalékra zsugorodhat. Ez egyre kisebb kötvénykibocsátást, vagyis csökkenő adósságnövekedést indokol.

A kormány a 2014-2020 közti uniós ciklus forrásait hitelből jelentős részben előfinanszírozta, ám az összeg előbb-utóbb befut majd Brüsszelből, amit adósságcsökkentésre lehet fordítani. Erre számíthat a kormány is, ami a pénzforgalmi deficitben tükröződik.

A tőzsdei szakportál szerint a mostani dokumentum azért lényeges, mert a kormány ezzel három évre előre gyakorlatilag megköti a saját kezét, azt ígéri, hogy ellent fog állni annak a kísértésnek, hogy fenekére verjen a Brüsszelből érkező egyszeri nagy bevételnek. Persze a terveken lehet változtatni, hiszen egy kormányhatározat nincs kőbe vésve.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2019.01.25 10:06

Többszörösen visszaeső bűnözőknek elhinni hogy holnaptól nem lopnak és hazudnak ?
na ne már :) Remélem azért Brüsszel már megvilágosodott az Elios lámpáitól az elmúlt évek során és megnézi hogy mire adja azt a pénzt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html