Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartás tavaly 1174 milliárd forinttal költött többet a költségvetési törvényben elfogadott kiadási tervnél, így összesen 21 318 milliárd forintból gazdálkodhatott az állam - ismerteti a cikk a Pénzügyminisztérium és az Államkincstár adataira hivatkozva.

A lap számításai szerint a többletkiadások túlnyomó többsége az Emberi Erőforrások Minisztériumára és a Belügyminisztériumra jutott, előbbiben 709,4, a belügyben 404 milliárddal tudtak többet költeni az adóbevételek többlete és a kormányzati döntések következtében. Az uniós kiadásokat viszont nem sikerült olyan mértékben csúcsra járatni, ahogy tervezték - itt 393 milliárddal elmaradtak a tényleges kiadások a tervezettől -, ám így is 1896 milliárdot fizettek ki a kedvezményezetteknek.

Több költségvetési soron jelentős megtakarítást ért el a büdzsé: a Paks II. beruházás a tervezettnél jóval lassabb ütemben halad, így az eredetileg tervezett 106,6 milliárd forinttal szemben mindössze 14 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés az állami atomerőmű-fejlesztő cégnek.

Az állam másik óriásberuházása tavaly a Puskás-stadion építése volt: eredetileg 64,5 milliárd forintot különítettek el a számlákra, ezzel szemben mindössze 60 milliót fizettek ki tavaly. Mivel még épül a stadion, a kifizetés csak átcsúszik 2019-re.

A Modern városok programban is volt csúszás, az eredetileg tervezett 171,5 milliárd forinttal szemben 116,2 milliárd forintot fizettek ki a projektekre, vagyis mintegy 55 milliárd forint megtakarítás keletkezett 2018-ban - olvasható a gazdasági napilapban, melyet az MTI szemlézett.