Az idei év első két hónapjában az államháztartás központi alrendszere 254,6 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezen belül a központi költségvetés 283,7 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 36,3 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 7,2 milliárd forintos hiányt értek el - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Az általános forgalmi adóból 56,4 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 40,1 milliárd forinttal, a társasági adóból 35,3 milliárd forinttal több folyt be, mint az előző év azonos időszakában.

QP | Quality Placement

Bevételek, százalékok, tervek

A PM közleménye szerint hazánk uniós összehasonlításban is kiemelkedő 2019. évi teljesítménye - a bruttó hazai termék közel 5 százalékos növekedése, a 14 százalékos beruházás-bővülés és a nettó keresetek 11,4 százalékos emelkedése - megfelelő alapot biztosítanak az idei esztendőre is. A kormány szándéka szerint folytatódik a magyar gazdaság versenyképességének erősítése annak érdekében, hogy az uniós átlagot legalább 2 százalékponttal meghaladó növekedési ütem fennmaradjon.

A kimutatás alapján az év első két hónapjában az általános forgalmi adóból az éves előirányzat 15 százaléka, a személyi jövedelemadóból az éves előirányzat 17,3 százaléka, míg a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból és a szociális hozzájárulási adóból összesen az éves előirányzat 16,5 százaléka teljesült.

Hogyan szerepeltek az uniós pénzek?

Idén február végéig 61,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, szemben az egy évvel korábbi 281,4 milliárd forinttal. A 2020. évi február végi uniós kiadások ugyanakkor megközelítették az 569,4 milliárd forintot, míg tavaly ilyenkor ez 200,2 milliárd forintot tett ki. Főképp ez okozta a két év azonos időszakának eltérő alakulását.

Az adatok alapján az uniós finanszírozás jelentős részt februárra esett. Januárban még 90,4 milliárd forintos többletet mutattak az államháztartási statisztikák.