Állami támogatás járhat a politikusok családjának?

Varga Mihály és a kormány javaslata szerint januártól miniszter, államtitkár szabadon pályázhatna költségvetési pénzekre - olvasható a költségvetést megalapozó salátatörvényben. A kormány eredeti javaslatát felülírná viszont a fideszes Gulyás Gergely, így ha azt elfogadják, továbbra sem kaphatna közpénzt miniszter és a családja.
Papp Zsolt, 2014. december 11. csütörtök, 07:21
Fotó: Napi.hu

A jövő évi költségvetési törvény már célegyenesben van, az azt megalapozó salátatörvény-csomag részletes vit során érdekes kormánypárti módosító javaslatok bukkantak fel a parlamentben. Az eredeti - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett - javaslat több ponton is jelentősen csökkentené a költségvetési támogatások átláthatóságát.

Ez a javaslat az üvegzsebtörvényből kivenné azt a passzust, amely eddig megtiltotta, hogy olyan egyesület, szakszervezet kapjon közpénzből támogatást, amely az elmúlt öt évben együttműködési megállapodást kötött politikai párttal vagy akár közös jelöltet is indítottak a választásokon. A javaslat szerint januártól ezen pártkötődésű szervezetek is pályázhatnának, az indoklás szerint nem fair ilyen alapon a civil szervezetek között különbséget tenni - hívta fel a figyelmet a módosításra elsőként az Átlátszó. A javaslat nem állt meg félúton; a 200 oldalas salátatörvény másik egymondatos passzusa azt a szabályt törölné a törvényből, amely szerint nem kaphatna költségvetési támogatást a döntéselőkészítő személy, vagy a kormánytag illetve ezek családtagjai.

Öt évig minden titkot megőriznek

Az elmúlt napokban a sűrűsödő vádak miatt a kormány jól látható antikorrupciós kampányba kezdett. Ennek fényében nem meglepő, hogy a kabinet ebben a kérdésben is visszavonulót fúj: Gulyás Gergely - a törvényalkotási bizottság alelnöke módosító indítványában az államháztartási törvénybe emelné be a kormány feledékenysége nyomán kikerült átláthatósági szabályokat.

Eszerint januártól mégeem részesülhetne költségvetési támogatásban a döntéshozó vagy a döntést előkészítő köztisztviselő és annak közeli hozzátartozói. Szintén nem kaphatna hazai költségvetési támogatást kormánytag, államtitkár megyei közgyűlési elnök, főpolgármester, polgármester, regionális fejlesztési ügynökség vezető tisztségviselője, annak rokona és cége sem, de olyan civil szervezet sem, amelyekben a felsoroltak vezető szerepet töltenek be. A javaslat szerint a Magyar Államkincstár működtetné azt a monitoringrendszert, amely a pályázatokkal kapcsolat összes adatot öt évig tárolja.

Titkosodhatnak a sportági szövetségek

A fideszes Bánki Erik sporttörvény-módosítója  viszont nem az átláthatóság növelését szolgálja: a javaslat szerint a sportági szakszövetségeknek tevékenységével kapcsolatos adatok nem nyilvánosak, pontosabban a közigazgatási hatósági jogkörben végzett tevékenység kivételével nem tartozik az információs önrendelkezési jogról és az információ-szabadságról szóló törvény hatálya alá.

A képviselő érdemi indoklást nem fűz a javaslatához, csak annyit, hogy a szakszövetség munkáját a közgyűlés felügyeli és úgy működik mint egy civil szervezet. "Ebből következően nem indokolt alanyi alapon előírni" a nyilvános működést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2014.12.11 09:13

Nem értem mi a gond! =))
A módosítások valóban a korrupció ellen és az átláthatóságot segítve fognak működni! Ezentúl nem kell titkolódzni legálisan is részesülhetnek az arra érdemesek!
MInt tudjuk annak idején is az "ületszerú TITKOS kéjelgés"-t tíltotta a törvény! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bow-11Mano, 2014.12.11 08:52

Az ellenzék nem olvassa a salátatörvény tervezetet, már első perctől kezdve üvöltenie kellette volna és lecsapni ezt a magas labdát.Az eredeti javaslat szépen megágyazna és törvényesítené az eddig titkos korrupciót. Íme a fidesz gátlástalansága fehéren , feketén. Varga Mihály már korábban leszerepelt, de ekkora aljasságot nem tételeztem volna fel róla. Ha azonban ez Orbánhoz köthető kezdeményezés, akkor a miniszter úr csak egy nyamvadt kis seggnyaló. A sportági szövetségekre vonatkozó javaslattal sem lehet egyetérteni, ha közpénzből működnek, nem vonhatók ki az átláthatóság és nyilvánosság alól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.12.11 08:51

Érzi a Fidesz hogy 2018-ban messze nem lesz kétharmad.(esetleg még Fidesz sem)Ezért van három évük hogy teljesen lerabolják az országot,és jó napot!
Ha a fatökű MSZP-t választod 18-ban semmi elszámoltatás nem lesz,akárhogy is mondanák.Ez az egyezség már a két párt tényleges vezetői,pénzes emberei között már letárgyalva.
Szégyelje magát aki agyatlanul rájuk szavazott.Most mehet a parlament elé tüntetni hogy messze nem erről volt szó!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.12.11 08:27

Ez egyszerűen aljas és arcátlan, rohadt mocskos férgek. Tehát minden adóbevételt, járulék, illeték és minden ami "állami", a mafia tagjai "pályázhatnak" rá. Magyarul, ma te kapsz, holnap te, holnapután ő és kezdődik elölről.

Orbán, miért nem mentek a j.k.anyátokba vissza ahonnan jöttetek? Söpredék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2014.12.11 08:11

De kizárólag csak azért pályázhatnának a döntést előkészítők, vagy a döntésben részt vevők az ingyenpénzre, mert nálunk a korrupcióval szemben zéró tolerancia van érvényben! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html