Állami támogatást kapnak a cégek - megvannak a feltételek is

A kormány idén 3 milliárd,.jövőre 15 milliárd forint támogatást biztosít az idén azon feldolgozóipari vállalatok számára, amelyek bővítenék kapacitásukat, és ezzel munkahelyeket teremtenek - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
MTI, 2015. augusztus 29. szombat, 12:29
Fotó: Napi.hu

Mind az idei, mind pedig a 2016-os forrásokat az európai uniós támogatásokat kiegészítendő biztosítja a magyar költségvetés - tette hozzá. A miniszter ismertette, hogy a legalább 100 millió forint összértékű projekteket támogatják, a támogatási intenzitás maximum 50 százalék lehet, azonban az elbírálásnál figyelembe veszik a régiós fejlettséget.

A vállalatoknak legalább 3 lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük, és a beruházás megvalósulása után 5 éven keresztül tartani kell az alkalmazotti létszámot - jelezte Varga Mihály. Emlékeztetett arra, hogy 2020-ig 12 ezer milliárd forint európai uniós támogatás érkezik Magyarországra, a források 60 százalékát pedig gazdaságfejlesztési célokra fordítják. A hétvégén megnyíló hazai pályázattal azon cégeknek szeretnének támogatást nyújtani, amelyek nem tudnak uniós forrásból támogatást igénybe venni.

Varga Mihály szerint azokat a tőkehiányos, de verseny- és fejlődőképes vállalatokat is támogatni kell, amelyek kiszorulnak az uniós pályázatokból.

A kormány így is hozzá szeretne járulni ahhoz, hogy a következő években folytatódjon a gazdasági növekedés, és a foglalkoztatás bővülése - emelte ki Varga Mihály. Hozzátette, hogy a most megnyíló támogatás illeszkedik a kormány újraiparosítási stratégiájához is. Mint hangsúlyozta, a kormány célja, hogy az ipari termelés részaránya a bruttó hazai terméken (GDP) belül a jelenlegi 22-ről 30 százalékra emelkedjen, és ezzel Magyarország az EU élvonalába kerüljön.

A támogatások odaítélésénél a hátrányosabb helyzetű régióból érkezett pályázatok előnyt élveznek majd, s ha a kereslet indokolja, akkor mind az idei, mind a jövő évi keret bővíthető - ismertette Varga Mihály.

A pályázati feltételekről szólva jelezte: a beruházásoknak pozitív hatással kell lenniük a munkaerő-piacra, kimutathatóan növelniük kell a vállalat versenyképességét, exportlehetőségeit, valamint erősíteniük kell az adott régióban a vállalat szerepét, utóbbinál a beszállítói hátteret is figyelni fogják.

Varga Mihály kifejtette: mivel a támogatási intenzitás maximum 50 százalék, a cégeknek önerővel is rendelkezniük kell, a saját forrás legalább 25 százalék kell hogy legyen, ami kiegészíthető banki vagy egyéb hitellel. Hozzátette: a cég árbevételének el kell érnie a projekt méretét, vagyis csak a cég méretével arányos beruházásokat támogatják.

Kérdésre válaszolva elmondta: a most induló családi csődvédelemnél nem számít hirtelen tömeges jelentkezésre, inkább lassú felfutást vár. Kiemelte, hogy az utóbbi években a kormány számos intézkedést - például a Nemzeti Eszközkezelő felállítása, banki ügyfélsegítő programok ösztönzése - tett a nehéz helyzetbe kerül családok megsegítésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.08.30 12:06

@nemvagyok1: ? Mi olyan tudunk eladható áron gyártani ami kell a világnak?..igen ,szétverték ,lett volna ,évi 15 000 ikarus ,300 000 videoton ,250 000 orion tv ,de a neoliberális világ 1990-98 szétverte ..,mérnökgárdát -hagyományt ,mindent ! ...hazaárulás volt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.08.29 18:34

Már majdnem megörültem, hogy végre megjött a döntéshozók esze odafent.
Vagyis: végre nem csak a hagyományosan életképtelen üzleti modell szerint, értéktelen terméket előállító és nagyon rossz hatásfokkal "működő" magyar kis és mikrovállalkozásokba öntik számolatlanul a Mrd-okat, hanem végre oda is megy pénz, ahová azt az első pillanattól kezdve pumpálni kellett volna: a nagy(obb) vállalatokhoz.
Ezeknél van innováció, tudás, korszerű üzleti- és HR gazdálkodás, stb így az ide adott pénzek többszörösen megtérülnek. A KKV-kba öntött Mrd-ok java elveszik egy feneketlen kútban úgy, hogy egy tapodtat sem vagyunk előrébb.

Szóval csupa "happy" lettem... aztán megláttam az az "újraiparosítás" szót. Remélem azt, hogy Varga úr részéről ez csak valami nyelvbotlás volt.
Vajh miféle iparosításra gondol? Mi olyan tudunk eladható áron gyártani ami kell a világnak?
Az "átkosban", vasfüggöny innenső felén működött az iparosítás, mert a legfelső szinten szabályozták azt, hogy ki mit és mennyit termelhet az adott akármiből és főleg nem volt konkurencia.
Most nincs tervgazdálkodás és az egész világ a konkurencia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.29 13:06

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html