Az idei módosított kibocsátási tervben az adósságkezelő az idei teljes kibocsátási igényt 985 milliárd forintról 1192 milliárdra növelte - jelentette Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. általános vezérigazgató-helyettese. Mindez változatlan költségvetési hiányszám mellett alakul így, a 207 milliárdos - csak forintkötvényből fedezendő többlet - az egyéb nettó finanszírozási igény nevű soron - az uniós transzferekkel és az államosítással kapcsolatos lépésekre való tartalékolást szolgálja.

A változtatás oka az MNB által a közelmúltban bejelentett intézkedések hatásainak "átvezetése". A cél továbbra is az, hogy az államadósságon belül a belföldi finanszírozás súlya nőjön, a devizaarány pedig pedig csökkenjen - fogalmazott a szakember.

Nagyot nőtt a kereslet

A piaci helyzet nagyon jó: idén (a múlt hét végéig összesen 37 aukción) eddig az ÁKK 639 milliárd forintnyi kötvényt hirdetett meg aukción (az egész éves terv 1116 milliárd forint), az összes elfogadott ajánlat pedig 997 milliárd forint volt (az egész éves terv 1598 milliárd forint).

Az utóbbi néhány aukció - az április 24-i MNB-bejelentés után - kiemelten jól sikerült - fogalmazott Borbély. Véleménye szerint a rövid és hosszú hozamok közötti különbség az utóbbi időben kissé szűkült, de az igazi áttörést a hitelminősítők pozitív jelzései hozhatják el.

A forint állampapír állományon belül a külföldiek aránya 2012 végi 40 százalékához képest mára 32 százalékra csökkent, helyükbe elsősorban a háztartások kerültek (súlyuk 7-ről 14 százalékra ugrott). A teljes államadósságon belül pedig a lakosság arány ma már 9 százalék.

Forrásbevonás 2014-ben (milliárd forint)

Bruttó törlesztésBruttó kibocsátásNettó kibocsátás
Januári terv5 9616 902942
Aktuális terv6 6797 9201 241
Eltérés+718+1 018+300
Forrás: ÁKK Zrt.

Az Antenna Hungária Zrt. 54 milliárd forintba kerül, a Főgáz Zrt. megvételénél 41 milliárdot fizet az állam az RWE-nek és még nem ismert összeget a fővárosnak. Ezek a tételek összesen legalább 130 milliárd forintot tesznek ki az ÁKK becslése szerint. Az uniós pénzeknél pedig további csúszás lehetséges - véli az adósságkezelő, ezért tartalékol erre is.

Dől a pénz

Az ÁKK módosított kibocsátási terve szerint az idei nettó értékesítés 942 milliárd forint helyett 1241 milliárdra emelkedik.

Ezen belül a deviza alapú forrásbevonásnál amíg a januári terv mínusz 243 milliárd forintos nettó egyenleggel számol (azaz ennyivel múlja felül a bruttó törlesztés a bruttó kibocsátást), addig az új verzió már mínusz 885 milliárdot irányoz elő. Emögött az is van, hogy az EIB hiteleit Magyarország deviza helyett forintban hívja le, ez a tétel 224 milliárd forintot jelent.

A forint állampapíroknál pedig a tervezett bruttó törlesztés 329 milliárddal lett nagyobb, míg a bruttó kibocsátás 1270 milliárddal, a kettő eredményeként pedig a nettó kibocsátás az új terv szerint 941 milliárddal nagyobb, 6820 milliárd forint lett 2014 egészére. A tervek szerint főként az államkötvények értékesítése (+729 milliárd forint) nő, ezen belül is a változó kamatozású kötvények kerülhetnek előtérbe.

Az ÁKK által megcélzott idei éves nettó kibocsátás szigorú korlátot jelent, bizonyos preferenciákkal, azt tartani fogjuk, azaz akár vissza is fogjuk majd a kibocsátást az év vége felé - fogalmazott lapunk kérdésére Borbély..

Ha minden a terve szerint megvalósul, akkor a teljes adósságállományon belül a külföldiek aránya a múlt év végi 61 százalékról 2014 végére 53 százalékra csökkenhet (a múlt év végi forintárfolyammal számolva). Az 50 százalék elérése igazi áttörést jelentene - fogalmazott Borbély. A deviza súlya pedig 41-ről 35 százalékra mérséklődhet.