Államosításra és az uniós pénzek csúszására gyúr az ÁKK

Az eddiginél tervhez képest idén 300 milliárd forinttal nagyobb nettó kötvényértékesítést tervez az ÁKK. A pénzbőség oka az MNB-intézkedések várt hatása.
Domokos László, 2014. május 21. szerda, 16:02
Fotó: Napi.hu

Az idei módosított kibocsátási tervben az adósságkezelő az idei teljes kibocsátási igényt 985 milliárd forintról 1192 milliárdra növelte - jelentette Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. általános vezérigazgató-helyettese. Mindez változatlan költségvetési hiányszám mellett alakul így, a 207 milliárdos - csak forintkötvényből fedezendő többlet - az egyéb nettó finanszírozási igény nevű soron - az uniós transzferekkel és az államosítással kapcsolatos lépésekre való tartalékolást szolgálja.

A változtatás oka az MNB által a közelmúltban bejelentett intézkedések hatásainak "átvezetése". A cél továbbra is az, hogy az államadósságon belül a belföldi finanszírozás súlya nőjön, a devizaarány pedig pedig csökkenjen - fogalmazott a szakember.

Nagyot nőtt a kereslet

Beszállhatnak a bankok is
Június 1-jétől a banki hálózatokban - eddig a Raiffeisennel, az, OTP-vel és az Erstével született megállapodás - is kapható lesz a Bónusz és a Prémium Magyar Államkötvény. A PMÁK ügyéban tárgyalunk a Magyar Postával is - mondta Borbély.

A piaci helyzet nagyon jó: idén (a múlt hét végéig összesen 37 aukción) eddig az ÁKK 639 milliárd forintnyi kötvényt hirdetett meg aukción (az egész éves terv 1116 milliárd forint), az összes elfogadott ajánlat pedig 997 milliárd forint volt (az egész éves terv 1598 milliárd forint).

Az utóbbi néhány aukció - az április 24-i MNB-bejelentés után - kiemelten jól sikerült - fogalmazott Borbély. Véleménye szerint a rövid és hosszú hozamok közötti különbség az utóbbi időben kissé szűkült, de az igazi áttörést a hitelminősítők pozitív jelzései hozhatják el.

A forint állampapír állományon belül a külföldiek aránya 2012 végi 40 százalékához képest mára 32 százalékra csökkent, helyükbe elsősorban a háztartások kerültek (súlyuk 7-ről 14 százalékra ugrott). A teljes államadósságon belül pedig a lakosság arány ma már 9 százalék.

Forrásbevonás 2014-ben (milliárd forint)

Bruttó törlesztésBruttó kibocsátásNettó kibocsátás
Januári terv5 9616 902942
Aktuális terv6 6797 9201 241
Eltérés+718+1 018+300
Forrás: ÁKK Zrt.

Az Antenna Hungária Zrt. 54 milliárd forintba kerül, a Főgáz Zrt. megvételénél 41 milliárdot fizet az állam az RWE-nek és még nem ismert összeget a fővárosnak. Ezek a tételek összesen legalább 130 milliárd forintot tesznek ki az ÁKK becslése szerint. Az uniós pénzeknél pedig további csúszás lehetséges - véli az adósságkezelő, ezért tartalékol erre is.

Dől a pénz

Az ÁKK módosított kibocsátási terve szerint az idei nettó értékesítés 942 milliárd forint helyett 1241 milliárdra emelkedik.

Idén nem lesz több devizakötvény
Idén nincs szükség további devizakibocsátásra - mondta egy kérdésre válaszul az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

Ezen belül a deviza alapú forrásbevonásnál amíg a januári terv mínusz 243 milliárd forintos nettó egyenleggel számol (azaz ennyivel múlja felül a bruttó törlesztés a bruttó kibocsátást), addig az új verzió már mínusz 885 milliárdot irányoz elő. Emögött az is van, hogy az EIB hiteleit Magyarország deviza helyett forintban hívja le, ez a tétel 224 milliárd forintot jelent.

A forint állampapíroknál pedig a tervezett bruttó törlesztés 329 milliárddal lett nagyobb, míg a bruttó kibocsátás 1270 milliárddal, a kettő eredményeként pedig a nettó kibocsátás az új terv szerint 941 milliárddal nagyobb, 6820 milliárd forint lett 2014 egészére. A tervek szerint főként az államkötvények értékesítése (+729 milliárd forint) nő, ezen belül is a változó kamatozású kötvények kerülhetnek előtérbe.

Az ÁKK által megcélzott idei éves nettó kibocsátás szigorú korlátot jelent, bizonyos preferenciákkal, azt tartani fogjuk, azaz akár vissza is fogjuk majd a kibocsátást az év vége felé - fogalmazott lapunk kérdésére Borbély..

Ha minden a terve szerint megvalósul, akkor a teljes adósságállományon belül a külföldiek aránya a múlt év végi 61 százalékról 2014 végére 53 százalékra csökkenhet (a múlt év végi forintárfolyammal számolva). Az 50 százalék elérése igazi áttörést jelentene - fogalmazott Borbély. A deviza súlya pedig 41-ről 35 százalékra mérséklődhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.22 20:42

@Napi6000: Orbán teljesen meg akar szabadulni mindenféle külföldi kontrolltól


.jó lett volna így fejlődni 500 évig ...,mint mondjuk angliának ,ahová sokan mennek dolgozni a jó pénzért ..,jó töri ,jó pénz !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Napi6000, 2014.05.22 04:20

Idézet egy tegnapi hozzászólásomból:

"Az elemzés túl van spilázva. A Templeton kelet-európai kitettsége kockázatossá vált az ismert ukrajnai események és a most már kétségtelenül érzékelhető magyar állami pilótajáték miatt.

Orbán teljesen meg akar szabadulni mindenféle külföldi kontrolltól (EU, NATO, külföldi befektetők) és ehhez az MNB a tartalékaihoz nyúl, Matolcsy segítségével. Orbán célja az államadósság belföldi forrásokra való konvertálása (lásd: Takarékbank erőltetett helyzetbe hozása = a takarékszövetkezeti befektetők átterelése az állampapír piacra).

Orbán vágyálma és a Templeton érdekeltsége most találkozott - vélhetően a dolognak folytatása is lesz. A következmény: az MNB tartalékainak csökkenése, a forint árfolyamának romlása és bizonytalanná válása. Folytatása az infláció várható beindulása, az állampapírok jövedelmezőségének csökkenése és megszűnése, a hazai "befektetők" abszolút átverése (mert az állampapírok hozamát meg fogja zabálni az infláció). Legalább akkora lesz a rablás, mint a manyupok esetében volt, csak a megoldás szofisztikáltabb."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.21 21:44

A forint állampapír állományon belül a külföldiek aránya 2012 végi 40 százalékához képest mára 32 százalékra csökkent, helyükbe elsősorban a háztartások kerültek (súlyuk 7-ről 14 százalékra ugrott). A teljes államadósságon belül pedig a lakosság arány ma már 9 százalék...rendkívül jó hír ,polgárosodás ,a 60 év prolisodás után ....1950-2010 ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html