Varga Mihály elárulta, végül miért nem csökken a tranzakciós illeték

A jövő évi költségvetés összeállításakor vizsgálja meg újra a Pénzügyminisztérium, lehet-e mérsékelni a bankszámlákra rakódó terheket - írta az Mfor.hu. Holott korábbi terv szerint már idén átalánydíjassá tették volna a lakossági bankszámlákat terhelő tranzakciós illetéket.
Herman Bernadett, 2019. április 1. hétfő, 15:58
Fotó: MTI Fotó / Máthé Zoltán

Májusban, a jövő évi költségvetés összeállításakor újra megvizsgálhatja a Pénzügyminisztérium a pénzügyi tranzakciós illeték csökkentését - írta a portál, miután Varga Mihály pénzügyminiszter válaszolt a lapnak hétfői sajtótájékoztatóján. A tárca első körben egy olyan javaslatot nyújtott be a parlamenthez, amelynek értelmében a 20 ezer forint feletti utalások esetén egységesen 800 forint éves díjat vetettek volna ki a számlatulajdonosokra, függetlenül a tranzakciók számától.

Ezt a javaslatot azonban megfúrta a parlament gazdasági bizottsága - amelynek vezetője a kormánypárti Bánki Erik - arra hivatkozva, hogy kell a pénz a családvédelmi akciótervre. Így jelen állás szerint marad a hatályos szabályozás: minden, 20 ezer forintot meghaladó tranzakció esetén a 20 ezer forint feletti részre 0,3 százalékos illetéket vetnek ki, de maximum 6000 forintot. Bánki egy nyilatkozatban kijelentette, hogy nem került le végleg a napirendről a pénzügyi tárca javaslata, csak egy átmeneti időre, amíg kiderül, hogy az akciótervnek milyen költségvetési vonzata van.

Kormányzati nyilatkozatok szerint évente 150 milliárd forintba kerülhet a családvédelmi akcióterv, míg lapunk számítása szerint a tranzakciós illeték eredetileg tervezett csökkentése csupán 5-10 milliárd forint kiesést okozna, miközben a túlzott készpénzhasználat költsége becslések szerint több száz milliárd forintos terhet ró a társadalomra évente.

Varga Mihály a sajtótájékoztatón egy másik érvet is felhozott a visszakozás mellett. Azért döntöttek végül az intézkedés leállítása mellett, mert az állampapírok után biztosított adókedvezmények is ekkoriban lépnek hatályba, és úgy ítélték meg, hogy egyelőre egy jelentős kedvezményt - az államkötvények adómentességét - tudnak biztosítani az érintettek számára a nyáron. Még nem tudja megmondani, esetleg 2020-tól vagy más időpontban mégis napirendre kerülhet az illeték átalakítása, ez majd a jövő évi költségvetés májusi összeállításakor derül ki - írta az mfor.hu.

A lakossági állampapírok kamatadómentessége eléggé furcsa érv. A lakossági állampapírok kamatát az állam fizeti ki, ennek egy részét - 15 százalékát - szedi vissza, amikor kamatadót vet ki rá. Az állam azt is megtehetné, hogy ugyanilyen mértékben csökkenti az állampapírok kamatát, a befektetők nem járnának rosszabbul, és a költségvetési kiadások sem nőnének. Az intézkedés tulajdonképpen nem más, mint a lakossági állampapírok nettó kamatának a megemelése, amiből főleg a nagyobb megtakarítással rendelkező ügyfélkör profitál. Azok, akiknek nincs ilyen megtakarításuk, csak egyszerű bankszámla-használók, semmit sem nyernek az intézkedéssel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2019.04.02 09:03

A gátlástalan,népbutító,populista, közpénz ezermilliárdokat büntetlenül elmagánosító ,fineszes ,fideszes hatalom
bitorlók ,már a látszatra sem adnak ! Kisgömböcként mindent el akarnak nyelni !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.04.02 06:51

De akkor ne rinyáljon, hogy túl sok a készpénzállomány az országban. Éppen a tranzakciós adó miatt sok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Belze Bubi, 2019.04.02 00:57

@Darabont1453:
Osztom a véleményedet, de mi csak annyit tehetünk, hogy jól szavazunk és megfelelő környezetet alakítunk ki a rendes munkához, minden területen és szinten.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.04.01 22:52

Szegény Varga Mihály eddig a normális fideszes ritka prototípusa volt. Azon kevesek egyike, akitől nem fordult fel a gyomrom ha kamera elé állt. Érdemi dolgokat is tudott mondani, még akkor is ha nem értet vele egyet az ember. A Soros-migráncs-Brüsszel szentháromságnál értelmesebb mondandója is volt, a többi narancshuszárral ellentétben.

Jobb lenne ha a hazudozás olyanokra bízná, akiknek már nagy tapasztalata van benne és megfelelően vastag bőr képződött az orcájukon, ráadásul másra nem is használhatóak csak hazudozásra ( Bánki Erik, Rezsi Sziszi, Szijjártó és még lehetne sorolni órákon keresztül).

Vargát pedig meg kellene tartani annak a komoly embernek, aki eddig volt, mert a NER tagok között kevés ilyen van, annyira ritkák, mint a néger eszkimó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html