Állampapírba lapátolják a pénzt a háziasszonyok

A tőzsdén nettó eladók voltak januárban a magyar háztartások.
NAPI, 2013. február 28. csütörtök, 10:37
Fotó: Napi.hu

A háztartások forintban és devizában egyaránt nettó hiteltörlesztők voltak az év első hónapjában - derül ki az MNB friss adataiból. A hitelállomány tranzakciókból adódóan 37,1 milliárd forinttal mérséklődött, ami a forinthitelek 3,3 milliárd forintos, illetve a devizahitelek 33,8 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből adódott. (A forinthitelek tranzakciója tartalmazza a gyűjtőszámlahitelek1 folyósítását is.) Mindezzel együtt a hónap végén a forinthitelek állománya 3216,8, a devizahiteleké 4017 milliárd forintra rúgott.

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően 7,8 milliárd forinttal nőtt; forintbetéteik esetében 44,5 milliárd forint nettó betételhelyezés, míg devizabetéteik esetében 36,7 milliárd forint nettó betétkivonás történt. Ezzel a forintbetétek állománya megközelítette a 6685 milliárd forintot, a devizabetéteké pedig 1017 milliárdra apadt.

Az állampapírok kiszorító hatása jól látszik, hiszen míg a forint bankbetétek állománya csupán az említett közel nyolcmilliárd forinttal nőtt januárban, addig a belföldi hitelviszonyt megtestesítő értékpapíroké (ahová az állampapírok is tartoznak) 43 milliárddal gyarapodott.

Népszerűek voltak a belföldi befektetési jegyek is, miközben a hazai részvények esetében nettó eladók voltak a háztartások, innen bő 21 milliárd forintot vettek ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.28 11:59

Az a lényeg ,van mit lapátolni ,ugye?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html