Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB a 2010-ben meghirdetett jelzáloglevél programja eredményeinek megőrzése érdekében 2011. december 23-án értékpapír-csere ügylet keretében 53,5 milliárd forint névértékű forint jelzálogleveleket vett át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól, és cserébe a tulajdonában lévő forint államkötvényeket adott át - közölte a jegybank.

A tranzakció során a két fél az értékpapírok aktuális másodpiaci árfolyamai alapján határozta meg a csere alapjául szolgáló értékpapírok körét úgy, hogy azok piaci értéke, és a két portfólió átlagos hátralévő futamideje megegyezzen.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap a csere keretében átvett állampapírokat az államadósság csökkentésére fordítja, míg az MNB az átvett jelzálogleveleket a jelzáloglevél-programja során vásárolt jelzáloglevelekkel azonos módon kezeli.

Az MNB a tavaly hirdette meg jelzáloglevél programját a piaci likviditás növelése érdekében, de azt az idén nem folytatta. A Monetáris Tanács döntése alapján az MNB 2010. február 8-án az év végéig tartó jelzáloglevél-vásárlási programot hirdetett meg, összesen legfeljebb 100 milliárd forint értékben azzal a céllal, hogy a forint jelzáloglevelek hozamfelárát tartósan csökkentse. A jegybank szerint a program gerincét jelentő, a jelzáloglevél-kibocsátó hazai jelzálogbankok kezdeményezésével zajló elsődleges piaci vásárlások azonban jelentősen elmaradtak a várakozásoktól, így az erre szánt keret döntő része kihasználatlan maradt.