Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gondoskodni kell a hajléktalanná válás megelőzéséről, a már hajléktalanná váltak gondozásáról és életkörülményeik javításáról, valamint a "kivezetésről" - mondta Nyitrai Imre. A hajléktalanügyi szakma letett a kormány asztalára egy csomagot arról, hogy milyen lépéseket kellene megtenni a hajléktalanok ellátása területén, ennek része a hajléktalanságból kivezetésre tett javaslatcsomag is.

Ennek része az az uniós program, amelynek keretében 1,7 milliárd forintból segítik a hajléktalanok lakhatását például támogatott albérletekkel, amelyek mellett van szociális segítség is, hogy vissza tudják vezetni őket ahhoz az életvitelhez, amelytől eltávolodtak. A másik eszköz a hajléktalanságból kivezető utak erősítésére az, hogy lehetővé teszik, hogy a hajléktalan-ellátóhelyek úgynevezett külső férőhelyeket is létrehozzanak, ahol a hajléktalanok egyedül vagy társsal élhetnek.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a lakhatás és a foglalkoztatás összefügg, ezért nagyon fontos, hogy a Belügyminisztériumnak van külön hajléktalanfoglalkoztatási alprogramja, amelynek segítségével sokan nyernek munkát, a jövedelemből pedig meg tudják fizetni az alapvető lakhatási költségeket.

Nyitrai Imre szólt arról is, a számok azt mutatják, viszonylag stabil a folyamatosan utcán élni kívánók száma. Szerinte ma Magyarországon nem kellene az utcán élni, hiszen Magyarország képes az ellátórendszerét fenntartani és képes mindenki lakhatását biztosítani, így azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni.