Államtitkárság: nem kötelező hatéves kortól iskolában járni

Hatéves korban az iskolakezdés lehetőség, nem kötelezettség - közölte a köznevelési államtitkárság, hozzátették: nem igaz, hogy az oktatásirányítás kötelezővé tette minden hatéves gyereknek az iskola megkezdését.
MTI, 2013. április 15. hétfő, 18:19
Fotó: Napi.hu

Az államtitkárság közleményében idézte a köznevelési törvény tankötelességről szóló passzusát, amely szerint "a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik. Az a gyermek, akinek esetében azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodában részesül ellátásban, és ezt követően válik tankötelessé."

Ellenzéki politikusok ugyanakkor azt kezdeményezték, hogy továbbra is a szülők és az óvodapedagógusok - vagyis ne szakértői bizottság - dönthessenek arról, hogy egy hatéves gyermek megkezdje-e az adott évben az általános iskola első osztályát.

Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért politikusa múlt szombati sajtótájékoztatóján azt kezdeményezte, hogy a 2007 nyarán születettek maradhassanak az óvodákban, így csökkenne az első osztályba jelentkezők száma. Utalt arra, hogy hamarosan kötelező lesz az óvodáztatás a hároméves gyermekek számára annak ellenére, hogy ezen intézményekben sincs elegendő férőhely, így szerinte vélhetően azért kell a 2007 nyarán születetteknek iskolába menniük, hogy a helyük szabaddá váljon az óvodában. Hangsúlyozta: ha a kormány nem lép, hamarosan az iskolák mellett az óvodákban is zsúfoltsággal kell számolni.

Osztolykán Ágnes LMP-s politikus közölte: véleménye szerint azzal, hogy a hatévesek iskolaérettségi korhatárát májusról augusztus 31-re módosították, és hároméves kortól kötelező lesz az óvoda, iskolaéretlen gyermekek tömegét lesznek kénytelenek kibocsátani. Eközben az óvodai férőhelyek számát nem tudják majd bővíteni, és azt sem tudni, hány hely van jelenleg az iskolákban - tette hozzá vasárnap, sajtótájékoztatón.

Hiller István országgyűlési képviselő (MSZP), volt oktatási miniszter és Bangóné Borbély Ildikó, a párt elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: káoszt okozott, hogy a jövőben már hatéves korban el kell kezdeni az általános iskolát, így több ezer diákot nem tudtak beíratni szüleik. Hiller István szerint az idén ősszel lényegében két évfolyamot kényszerítenek egyszerre iskolakezdésre, így a gyermeklétszám csökkenése ellenére számos budapesti kerületben, az agglomerációhoz tartozó településeken és nagyvárosokban nincs elég férőhely.

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője hétfői közleményében ugyanakkor azt írta: 13 ezerrel több férőhely van az iskolákban, mint ahány első osztályos. Van bőven hely a leendő elsősöknek, minden iskolaérett elsős szeptemberben rendben megkezdi az iskolát - tette hozzá. A fideszes politikus szerint a baloldal megint a feszültségkeltést választotta politikai eszközként, és tudatosan próbálja megtéveszteni a szülőket.

Kiemelte: a tankötelezettség új szabályai szerint nem minden hatévesnek, csak azoknak a hatodik életévüket augusztus 31-ig betöltő gyerekeknek kell megkezdeniük az iskolát, akik az óvodavezetők, illetve a szakértői bizottság szakmai véleménye szerint iskolaérettek. Az iskolakezdésnél a korábbi gyakorlattal megegyezően tehát nem az életkor, hanem az iskolaérettség a meghatározó - hangsúlyozta Hoppál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Proszto, 2013.04.16 08:55

@ZalanIvan: A "szakértők" azért kellenek,mert jól fizető állás kell a holdudvarnak.Nem utolsó sorban egy kis pozitív életérzés,a plágiummal megszerzett diploma mellé.Meg különben is.Szeretik osztani az észt azok,akik a kétkezi munkájukból,és a tehetségükből éhen halnának.Folyamatosan bizonygatják,hogy megérik a pénzüket.Ez is siker történet lesz,mint minden más.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.04.16 08:53

@Drazsen: Akkor majd megoldja ezt is a "bizottság". Örülök, hogy ebből legalább kimaradtunk, és mi dönthettük el mi a jó a gyereknek, és nem pár ember, akinek lesz rá félórája.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2013.04.16 08:49

Tapasztalatom alapján valóban nincs kőtáblába vésve ez a 6 éves kor. Viszont az ettől való eltérés alkalmazása nagyon megoszlik az ország különböző részei között. Míg Budapesten és az agglomerációjában szigorúan betartatják ezt az előírást, addig itt Nyugat-magyarországonsokkal lazábban kezelik a dolgot.
Nekem van olyan ismerősöm, akinek 2007. januárjában született a gyermekük, tehát már bőven betölti szeptember 1-ig a 6 éves kort, ír, olvas, tehát azt is elég nehéz elfogadni, hogy nem iskolaérett. Mégis a szülő kérésére a vezetőóvónő megumbuldázta, hogy nem iskolaértett és még egy évet maradjon. És nem ő az egyedüli eset, tömegesen élnek a vezető óvónők - mivel, akkor meg az óvodában csökkenne a gyereklétszám, és ők is féltik az állásukat - ezzel a lehetőséggel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.04.16 08:34

Miért is nem döntheti el az óvónő és a szülő közösen, hogy mi a jó megoldás a gyerek szempontjából? Ez sem működött eddig? Nekem nem úgy tűnt, két gyereknél is mi szülők döntöttünk az óvónővel megbeszélve. Az eredmények alapján teljesen jól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2013.04.16 08:14

És ezek komolyan gondolják, hogy az "és a szakértői bizottság" az gyakorlatilag ugyanaz, mint eddig volt???

Korábban a szülő megbeszélte az óvónővel, egyik fél napot volt a gyerekkel, másik a másik fél napot. Most menjenek el egy bizottság elé, vigyenek mindenféle hivatalos papírokat bizonyítandó, hogy szerintük jobban járna a gyerek, ha még egy évet maradna. Aztán ránéz a nagyokos a két szép szemével és van 5 perce, (fél órája?), hogy eldöntse. Valóban, ő érteni fog hozzá!
Nálunk két májusi gyerekből az egyik maradt még egy évet, a másik viszont ment. Semmi szakértő barmok meg bizottságok nem kellettek hozzá, megbeszéltük az óvónőkkel, és teljesen egyformán gondoltuk. Ráadásul be is bizonyosodott, hogy jól döntöttünk.

Hajrá Falanszter!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html