Államtitkárság: nem szűnnek meg álláshelyek az egészségügyben

Az új nyugdíjszabályok miatt nincs bizonytalanság az egészségügyben, nem fognak megszűnni álláshelyek, és a betegellátás a jövőben is biztosítva lesz, minden ezzel ellenkező híresztelés szándékos rémhírkeltés - közölte az egészségügyi államtitkárság.
Inforádió, MTI, 2013. január 14. hétfő, 17:11
Fotó: Napi.hu

Havas Szófia, a szocialisták egészségpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: bizonytalanságot okoz az egészségügyben a kötelező nyugdíjazás szabályainak tisztázatlansága. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár "azt sem tudja összeszámolni", hány dolgozót érint az egészségügyben a kötelező nyugdíjazás - fogalmazott Havas Szófia. Szerinte a kormány az egészségügyi struktúraváltással kapcsolatban is hazudott, az sok helyen elbocsátásokhoz vezetett.

Az egészségügyi államtitkárság közleményében az áll, hogy az ágazatban nem kevesebb, hanem a jelenleginél több orvosra és szakdolgozóra van szükség. Hozzátették, hogy a szocialista kormányzat szándékosan elfedve a valós helyzetet, átláthatatlan nyilvántartást működtetett az egészségügyi dolgozókról. A mostani ágazatvezetés viszont létrehozta és folyamatosan fejleszti azt a emberierőforrás-monitoring rendszert, amelynek segítségével mostanra már pontosan látják a számokat. "Ezek tükrében kijelenthető, hogy az új nyugdíjszabályok arányaiban sokkal kevesebb embert érintenek, mint amennyiről a sajtóhírek szólnak" - írta az államtitkárság.

A nyugdíjazással kapcsolatos kormányhatározat megjelenése után az egészségügyért felelős államtitkár kérésükre azonnal egyeztetett a szakmai szervezetekkel. Szócska Miklós ezen a héten folytatja a tárgyalást, amelyre a kórházigazgatókat hívta meg. A nyugdíj kérdésben pedig továbbra is az van érvényben, amit Orbán Viktor miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülésén mondott, miszerint egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert "így fair" - közölte az államtitkárság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyaa80, 2013.01.16 09:36

@USE: "1. Az uniós átlagnak megfelelő..."
Azért én a szakorvos létszámnál megnéznék egy tisztított adatot is...nevezetesen csak a nem nyugdíjas korú orvosokat számolhatnánk...mert pl a háziorvosi rendszernél olyan átlagéletkorokról hallani, hogy az minimum időzített bomba..

"2. Nem tudni. Azt tudni, hogy azért mennek külföldre, mert 2-3-4 év alatt sem tudnak bejutni az általuk választott szakképzésre"
hááát, az én ismereteségi körömben lévő rezidensek egyáltalán nem ezért mentek külföldre, hanem azért, mert többre tartották magukat a budapesti utcaseprő bérezési színvonalánál..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.15 09:52

Eü.-i monitoring rendszer.
Várjuk, kérjük, követeljük az adatokat!!!
Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
...
1. Mennyi szakorvos van?...
2. Mennyi rezidens van?...
3. Mennyi szakápoló van?...
4. Mennyi végzettség nélküli (vagy nem a feladatra szakosodott) eü.-i dolgozó van?
...
Válaszok nagyjából:

1. Az uniós átlagnak megfelelő
2. Nem tudni. Azt tudni, hogy azért mennek külföldre, mert 2-3-4 év alatt sem tudnak bejutni az általuk választott szakképzésre
3. 100%, hogy az uniós átlag alatt van. A helyzet minimum kritikus.
4. Azt tudni pl., hogy a mentőápolók fele szakképzetlen a többiről a MESZK tudna adatokat hozni.

Mind az MOK mind a MESZK mind az államtitkárság álljon elő számokkal amik után elszámoltathatóak nem csak kitalált számok.
A számok tükrében lehet rendszert átalakítani.
...
Miért is nem tették meg eddig?...

Nagyon nagy valószínűséggel kiderülne, hogy kötelező uniós munkaidő előírásokat durván és folyamatosan sértő módon működik a magyar eü.
Kiderülne, hogy nincs orvoshiány csak rossz rendszerben vannak foglalkoztatva.
Az ápolói hiány kritikus szintje veszélyezteti legjobban a betegek gyógyuláshoz való jogát.

...
Miért is nincs terv?...mert tudják, hogy ha ez kiderülne a feudalista magyar eü. kiskirályai csatát vesztenének. Ők tartják felszínen az adatokért felelősöket: Szócska Miklóst, Éger Istvánt, Papp Magort, Balogh Zoltánt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.14 18:12

Miért szűnnének meg álláshelyek ott ,ahol egyébként is munkaerőhiány van.?....nyugdíjat ,meg munkabért meg egyszerre ne kaphasson senki ,és csak addig dolgozzon valaki nyugdíj mellett ,amíg nem lehet pótolni a szaktudását...,nem?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html