BUX
38240

Államtitkárság: nem szűnnek meg álláshelyek az egészségügyben

Az új nyugdíjszabályok miatt nincs bizonytalanság az egészségügyben, nem fognak megszűnni álláshelyek, és a betegellátás a jövőben is biztosítva lesz, minden ezzel ellenkező híresztelés szándékos rémhírkeltés - közölte az egészségügyi államtitkárság.

Inforádió, MTI, 2013. január 14. hétfő, 17:11

Havas Szófia, a szocialisták egészségpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: bizonytalanságot okoz az egészségügyben a kötelező nyugdíjazás szabályainak tisztázatlansága. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár "azt sem tudja összeszámolni", hány dolgozót érint az egészségügyben a kötelező nyugdíjazás - fogalmazott Havas Szófia. Szerinte a kormány az egészségügyi struktúraváltással kapcsolatban is hazudott, az sok helyen elbocsátásokhoz vezetett.

Az egészségügyi államtitkárság közleményében az áll, hogy az ágazatban nem kevesebb, hanem a jelenleginél több orvosra és szakdolgozóra van szükség. Hozzátették, hogy a szocialista kormányzat szándékosan elfedve a valós helyzetet, átláthatatlan nyilvántartást működtetett az egészségügyi dolgozókról. A mostani ágazatvezetés viszont létrehozta és folyamatosan fejleszti azt a emberierőforrás-monitoring rendszert, amelynek segítségével mostanra már pontosan látják a számokat. "Ezek tükrében kijelenthető, hogy az új nyugdíjszabályok arányaiban sokkal kevesebb embert érintenek, mint amennyiről a sajtóhírek szólnak" - írta az államtitkárság.

A nyugdíjazással kapcsolatos kormányhatározat megjelenése után az egészségügyért felelős államtitkár kérésükre azonnal egyeztetett a szakmai szervezetekkel. Szócska Miklós ezen a héten folytatja a tárgyalást, amelyre a kórházigazgatókat hívta meg. A nyugdíj kérdésben pedig továbbra is az van érvényben, amit Orbán Viktor miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülésén mondott, miszerint egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert "így fair" - közölte az államtitkárság.